друкувати


Зміни в оподаткуванні спрощенців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-30 09:30:43

З 1 січня 2012 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва)» за №4014-VI від 04.11.2011р.

З цього часу спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів господарювання встановлюватиметься виключно в умовах Податкового кодексу України.

Згідно з цим законом визначено чотири групи підприємців, які зможуть працювати на спрощеній системі.

До першої групи належать дрібні підприємці з обсягом доходу до 150 тис. грн, які не мають найманих осіб та сплачують від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року і займаються торгівлею на ринках і наданням побутових послуг.

До другої групи підприємців, до яких застосовується спрощена система, належать фізичні особи, які мають обсяг доходу 1 млн грн і мають право наймати 10 осіб. Для таких підприємців сплата податку визначена на рівні від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

До третьої групи належать фізичні особи-підприємці з обсягом доходу, який не перевищує 3 млн грн, та кількістю найманих осіб до 20 чоловік. Ці підприємці мають сплачувати податок на рівні 3% чи 5% в залежності від того, з ПДВ чи без ПДВ ведеться їхня діяльність.

До четвертої групи належать юридичні особи, обсяг доходу яких не перевищує 5 млн грн, і вони можуть наймати 50 осіб. Вони сплачуватимуть податок на рівні 3% чи 5%.

Таким чином, порівняно з діючими на сьогодні нормами, обсяг доходу збільшений для підприємців від 2 до 6 разів, для юридичних осіб в 5 разів, а податок знижений удвічі.

Для переходу з 1 січня 2012 року на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб‘єкт господарювання повинен подати заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік до органу державної податкової служби не пізніше 25 січня 2012 року.

Джерело: Відділ масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян Коломийської ОДПІ