друкувати


Кабміну запропонують запровадити ПДВ на ліки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-28 05:45:51

Україні варто скопіювати європейський досвід у питанні регулювання цін на ліки, вважає голова Державної служби лікарських засобів Олексій Соловйов. За прогнозами експертів, якщо в Україні введуть, як і в Європі ПДВ на ліки, то вони значно подорожчають.

Відповідаючи на питання про те, чи буде в Україні введено ПДВ на ліки, Соловйов сказав, що це питання знаходиться в компетенції тільки Верховної Ради і Кабміну, на нараді це не обговорювалося, але, зараз практично всі країни Європи мають ПДВ на лікарські засоби в розмірі від 2 до 25%. Це використовується як обов'язковий елемент регулювання цін на ліки.

Говорячи про систему держконтролю за цінами, порядок ціноутворення — це буде закріплено у вигляді законопроекту.

"Ми чекаємо відповідного доручення прем'єр-міністра, в якому будуть зафіксовані всі положення та доручення Міністерству охорони здоров'я, Мінекономіки, Держлікслужбі, щоб ми розробили систему регулювання цін на лікарські препарати", - сказав Соловйов.

За його словами треба просто копіювати європейський досвід, обирати найбільш прийнятну систему регулювання. Абсолютно всі країни ЄС тією чи іншою мірою регулюють ціни на лікарські препарати.

Європейські країни наразі використовують декілька механізмів. По-перше, встановлюються так звані позитивні переліки лікарських препаратів, ціни на які підлягають регулюванню. По-друге, використовується референтне внутрішнє і зовнішнє ціноутворення. Це означає, що держава законодавчо встановлює ціну для певних міжнародних непатентованих назв, фіксує її і каже, що за такою ціною ми гарантуємо пацієнту безкоштовну передачу лікарського препарату для подальшого лікування.

Варто відзначити, що за оцінками фахівців, запровадження ПДВ на ліки, в кінцевому результаті вдарить по звичайних споживачах. Аналогічна ситуація була з встановленням ПДВ на презервативи та памперси. Постачальники цієї продукції просто збільшили ціни на розмір податку.

Джерело: ТСН