друкувати


"Свобода" поділить сміття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-28 11:30:11

Реформи не спинити: незабаром Івано-Франківськ прибиратимуть за новими правилами, а на ринку послуг з вивезення побутових відходів можливий переділ. Та чи стане в місті чистіше?

У суботу, 19 листопада, на сайті комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» з'явилося оголошення про проведення конкурсу на перевезення твердих побутових відходів в Івано-Франківську. Запланований на 26 грудня конкурс обіцяє бути видовищним: його учасники зобов'язані виставити для огляду власний спецтранспорт на площі перед міськрадою. Але ще цікавішими, ніж дивний парад сміттєвозів, є деякі розділи Положення про порядок проведення конкурсу.

Положення розробили юристи ЄРЦ. Взагалі, ЄРЦ - це локомотив запропонованих франківською «Свободою» реформ у сфері ЖКГ, який повинен привезти міську громаду у цивілізоване комунальне майбутнє. Під колесами локомотива вже хруснули хребти збанкрутілих ЖЕО, правда, обіцяного світла в кінці тунелю громада ще не побачила. Натомість побачила зчаста вищі, ніж дореформаторські, тарифи на утримання будинків.

У грудні цей локомотив має розчавити неефективних перевізників побутових відходів, через нездарність яких, на думку «свободівських» очільників, Івано-Франківськ перетворюється на велетенський смітник. Днями секретар міської ради Руслан Марцінків, обурений від побаченої десь купи листя, пообіцяв перевізникам «вирішити з ними усі проблеми» за результатами нового конкурсу.

Можна було лише вітати ініціативи реформаторів, але запропоновані ними методи «чистки» викликають певні сумніви в чистоті самих намірів.

Сьогодні на ринку вивезення твердих побутових відходів в Івано-Франківську працюють три компанії: ВАТ «АТП 0928», «АТП 2222» і «Грінко». Тариф - 6,41 грн. за місяць з особи при нормі накопичення ТПВ 1,8 куб. м на рік. Рівень оплати послуг населенням сягає 90%. Останній раз галузь реформували три роки тому: тариф на вивезення сміття вивели з квартплати. Мешканці поступово звикли до прямих розрахунків, почали укладати договори на обслуговування, а компанії отримали живі кошти замість бездонної дебіторки ЖЕО. І хоча натрапити на купу листя чи стихійний смітник можна й сьогодні, гори сміття, з-під яких не було видно контейнерів, вже встигли забутися. Чи є гарантія, що ці смердючі гори не виростуть знову, якщо гроші мешканців потраплятимуть до виконавців послуг через посередника, яким буде ЄРЦ, як раніше ЖЕО?

Є питання й до принципів конкурсного відбору. Так, конкурсна комісія з 5 осіб, яку призначить дирекція ЄРЦ, розглядатиме заявки претендентів за певними критеріями оцінювання, також розробленими ЄРЦ. Критерії поділено на три групи: технічні вимоги, професійні вимоги і - найцікавіше - додаткові умови. За кожну вимогу передбачено бали. Скажімо, в технічних вимогах наявність власного транспорту передбачає для перевізника максимум 10 балів, власна матеріально-технічна база - 10 балів, орендована - 5. Якщо в автопарку переважають машини вітчизняного виробництва, перевізник виграє ще 6 балів. У професійних критеріях враховується стаж роботи підприємства на ринку: що більший, то вищий бал. Кількість ДТП, звісно, навпаки, знижує бал, як і кількість скарг від споживачів послуг. За технічними і професійними критеріями конкурсант може максимально здобути 79 балів. Ці вимоги прості й зрозумілі: претенденти самі здатні порахувати власні бали і звірити їх з показниками конкурентів.

Зрештою, франківські перевізники дуже ймовірно можуть набрати приблизно однакову кількість балів. Але остаточне рішення комісії залежатиме не від цього. А від «додаткових умов».

Додаткові умови - це «вартість транспортних послуг, якість перевезення тощо». Особливо зворушує оце «тощо». Ці умови оцінюються в 21 бал шляхом голосування членів комісії на закритому засіданні. Якщо це не ручне управління і корупційний ризик, то що? Як вирішуватимуть, кому дати 15 балів, а кому 21? Невже за гарні очі?

Не хотілося б вважати «додаткові умови» своєрідним запрошенням для перевізників додатково стимулювати реформаторів, але українські реалії свідчать, що саме там, де немає чітких правил і критеріїв, де є можливість приймати рішення непрозоро, - там і нечисто. А купи листя і смітники під будинками - лише наслідки цього. Парадом сміттєвозів тут не зарадиш.

Автор: Андрій СОВА
Джерело: Галицький Кореспондент