друкувати


Дорогам і землі — порядок, а туризмові — розвій...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-24 05:30:34

Від порядку на автошляхах до туристичного поступу через землевпорядкування — такі питання було внесено в порядок денний вівторкової колегії Івано-Франківської ОДА.

Під час розгляду проблеми безпеки дорожнього руху з доповіді начальника обласної державтоінспекції Валерія Зінченка з’ясувалося, що цим питанням, окрім ДАІ, ніхто у нас не займається так, як годилось би. Лише протягом 2011-го на Прикарпатті сталося понад 250 ДТП, в яких загинуло більше півсотні людей і близько трьох сотень травмовано. Хоча ці показники на 13 відсотків нижчі від торішніх, однак, щоби й далі знижувати аварійність на вулицях населених пунктів і дорогах між ними, зусиль самої автоінспекції замало. Потрібно постійно спрямовувати на те й діяльність як контрольних і дорожніх служб, громадських структур, так і органів влади.

Тому на колегії визнали незадовільною роботу територіальної транспортної інспекції й вирішили домогтися звільнення з роботи її начальника. Оскільки чи не половина ДТП стається з вини велосипедистів і пішоходів, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк доручив обласній ДАІ підготувати на розгляд уряду пропозиції про внесення відповідних змін до чинного законодавства з тим, аби посилити відповідальність і цих учасників дорожнього руху за безпеку на автошляхах. Він дорікнув керівникові державтоінспекції і за те, що пости ДАІ часто можна побачити на рівних і прямих шляхах, тоді як на аварійно-небезпечних ділянках їх не видно. М.Вишиванюк також зобов’язав голів РДА подбати, щоби до районних бюджетів на 2012-й було закладено й кошти на освітлення центральних вулиць в усіх населених пунктах краю, що теж мало б посприяти зменшенню аварійності.

Конкретні рішення виробила колегія й після розгляду другого питання — про стан виконання доручення Президента та розпорядження ОДА щодо роз’яснення мети проведення земельної реформи в Україні. Власне в.о. начальника головного управління Держкомзему в області Володимир Боднарчук у своєму виступі розповів про широку інформаційну кампанію з названого питання. А також, за його словами, на виконання доручення глави держави, зокрема про розмежування земель державної й комунальної форм власності, вже підготовлено пропозиції на 57 об’єктів площею 215,5 тис. га на орієнтовну суму 22,1 млн грн.

Проте на колегії вирішили доручити управлінню земресурсів спільно з профільною комісією обласної ради виробити чіткий графік робіт із землевпорядкування і «розписати все по роках — хто, що, коли й за чий рахунок робитиме». Причому йшлося не лише про згадуване розмежування, а й про встановлення меж між населеними пунктами, про наведення ладу з селянськими земельними наділами (паями) в натурі й на папері тощо.

Грунтовно розглянули на колегії і ймовірні шляхи розвитку туристичної галузі, присвятивши цьому питанню «стільки часу, як ніколи». Причому підійшли до цього нетрадиційно. Після доповіді начальника управління туризму ОДА Наталії Гасюк в обговоренні проблем і перспектив галузі взяли участь запрошені керівники туристичних фірм, наукові співробітники національних природних парків, господарі гостинних садиб. Зокрема, своє бачення стратегії поступу туризму подав і керівник гірськолижного курорту «Буковель» Олександр Шевченко. Він запропонував запровадити європейську практику, де роблять ставку на розвиток головних туроб’єктів, які, своєю чергою, «підтягують» і решту. За словами О.Шевченка, якщо в області основним таким «механізмом» руху визнають «Буковель», котрий відомий в Україні й за її межами, то популяризація інших туристичних закладів Прикарпаття «здійснюватиметься машинально».

Приємною несподіванкою стали й виступи студентів четвертого і п’ятого курсів інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Майбутні менеджери з туризму презентували присутнім свої наукові проекти із втілення у життя в тих чи інших районах області своєрідних туристичних ноу-хау. Цих ідей було так багато, що кожен вкотре переконався: відпочинково-пізнавальні можливості Прикарпаття справді невичерпні. «Самобутню туристичну перлину можна знайти в кожному населеному пункті, — зазначив О.Сич. — Лише потрібен свіжий погляд і креативний підхід, як і довели студенти».

Це підтвердив і письменник Степан Пушик, який поділився на засіданні колегії результатами власних досліджень історичної спадщини нашого краю. За його словами, минувшина Галичини набагато глибша й колоритніша, ніж та її версія, яку подає офіційна історія. М.Вишиванюк пообіцяв, що знайде кошти на видання книжок як С.Пушика, так і професора Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Миколи Кугутяка. Адже, за його словами, ці фахівці доводять, що в Карпатському регіоні таяться хоч і невідомі світові, але не менш давні й цікаві дивовижі, тобто не гірші туристичні принади, ніж єгипетські піраміди.

«Словом, маємо, що показати й розповісти. Але потрібно вивчити всі легенди про кожну сакральну місцину Прикарпаття, — звернувся М.Вишиванюк до представників сфери туризму. — інша наша перспектива — це вивчення іноземних мов. Потрібно знати англійську, аби заявити світові про себе».

Додав голова ОДА й таку настанову. Оскільки 2012-й в Україні оголошено Роком української культури, то необхідно розробити графік проведення в області мистецьких заходів. В кожному з населених пунктів краю в суботу-неділю мають відбуватися такі дійства. І це потрібно враховувати під час проведення тих чи інших турів. Однак варто й розширити пісенний репертуар наших вокальних колективів. Щоб іноземні туристи слухали не тільки «Несе Галя воду» чи «Горіла сосна, палала». М. Вишиванюк навів при цьому приклад зі свого візиту до Грузії, де в одному з регіонів перед делегацією виступав ансамбль, який співав пісні 36 мовами.

Також керівник області дав чітку вказівку головам РДА створити нарешті в кожному районі обіч туристичних маршрутів чи визначних місць, куди зазвичай стікаються гості краю, належні санітарні зони.

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА