друкувати


В.Чорноус: Мрії та надії на цивілізований рух до Європи знехтувані та зруйновані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-21 02:10:29

З прийняття днями нового Закону України «Про вибори народних депутатів» Україна опинилась у парадоксальній ситуації коли законодавство про вибори носить одноразовий характер і приймається щоразу під конкретну політичну силу замість того, щоб закріпити виборчі правовідносини раз і назавжди, як це ж скажімо в Німеччині, де закон про вибори було прийнято ще 1946 року.

В цьому переконаний юрист громадської організації «Громадський форум Івано-Франківська», депутат Івано-Франківської міської ради Володимир Чорноус, який висловив свою позицію під час про ведення на минулому тижні організованого активістами ГМ «ОПОРА» круглого столу з актуальних проблем виборчого законодавства. Зі слів політика, у Верховній Раді України вже рік лежить зареєстрований проект Виборчого кодексу України, в якому враховані усі дрібниці виборчого процесу, починаючи від термінів виборчої кампанії до графіку роботи виборчих дільниць. Вказаний документ покликаний в разі його прийняття замінити усі діючі в Україні Закони, які так чи інакше стосуються виборів (крім власне Закону «Про вибори народних депутатів», їх є щонайменш ще п’ять) і які часто-густо прямо суперечать один одному.

Прийняття Виборчого кодексу, на думку пана Чорноуса, дозволило б усунути всі існуючі суперечки. Крім того, цього вимагає Парламентська асамблея Ради Європи, яка в серпні цього року прийняла відповідну резолюцію. Прийняття ж замість кодексу чергового закону про вибори народних депутатів відкидає, на думку юриста, питання введення Виборчого кодексу на довгий і не визначений термін. «Після останніх подій у Верховній Раді, - зазначив він, - мрії наші і надії на цивілізований рух до європейського суспільства були цинічно знехтувані і зруйновані».

Автор: Сергій БІЛИЙ