друкувати


Малий і середній бізнес Прикарпаття скаржиться на свавілля місцевої влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-21 05:30:33

Малий і середній бізнес Прикарпаття скаржиться на свавілля місцевої влади, хабарництво, жадібність банків і високі тарифи на газ та електроенергію.

У понеділок, 14 листопада, зал обласного драмтеатру був переповнений підприємцями з усієї області, які відгукнулися на запрошення губернатора Михайла Вишиванюка взяти участь у форумі «Бізнес і влада». Такими зустрічами влада намагається повернути довіру підприємців, обіцяючи їм партнерські стосунки.

Однак саме зі скарг на владу бізнесмени й розпочали свої виступи. Зокрема, приватний підприємець з Рогатина Микола Кліщ вже не вперше нарікав на свавілля голови районної ради Юрія Чорного, який, за словами бізнесмена, вже став місцевим «уособленням зла і беззаконня». Нагадаємо, детально про конфлікт між Кліщем та Чорним "ГК" вже писав ("Буйні голови", "ГК" №31 від 4 серпня 2011).

Ще один підприємець з Рогатина Ярослав Корда вже декілька років не може поділити з Юрієм Чорним промислово-продуктовий ринок у райцентрі. «Біда на Рогатинщині завдяки одній особі... Цей Чорний добереться і до вас», - переконує підприємець. «Я став власником ринку, але пан Чорний при допомозі міліції мене звідти викидає», - скаржиться Корда. Крім того, за його словами, на днях Юрій Чорний кинув око на озеро у селі Княгиничі на Рогатинщині. «Позавчора Чорний приїхав на озеро і сказав: "З сьогоднішнього дня це озеро моє". Повірте мені, воно так і буде», - запевняє підприємець.

До обласної влади підприємці звернулися наче до останньої інстанції. «Може, не за один день, але на таких "чорних" рада буде знайдена», - пообіцяв голова ОДА Михайло Вишиванюк.

Учасники Форуму також скаржилися на високі кредитні відсотки для бізнесу, які сягають 24% річних у валюті та 32% - у гривнях. Не задоволені підприємці й високими тарифами на енергоносії та газ. Врешті, губернатору передали записку, автор якої розкрив «неофіційний прайс» на послуги Держкомзему - так звані "такси" за земельні акти, а також вказав, хто й скільки бере хабарів. Правда, цих імен губернатор не озвучив. "Я спеціально попросив голову Держкомзему України прислати незаангажовану людину, яка нікого не знає, ні з ким не пов'язана, для того, щоб навести порядок в управлінні земельних ресурсів, - сказав Вишиванюк. - За жодне управління народ так не кляне владу, як за управління земельних ресурсів. Люди клянуть - і цілком справедливо клянуть". Губернатор пообіцяв за допомогою правоохоронних органів «відбити хабарникам руки».

Увечері того ж дня з міською владою поспілкувалися й дрібні підприємці Івано-Франківська - власники «малих архітектурних форм», тобто кіосків. Недавно мерія запропонувала підприємцям змінити «правила гри»: влада спрощує оформлення дозвільної документації за користування земельними ділянками, підприємці - більше платять до бюджету. Новації від влади зафіксовано в проекті «Положення про порядок розміщення тимчасових споруд». Серед них - нова базова ціна (10 грн. за 1 кв. метр на місяць), зональні коефіцієнти та коефіцієнти за видами діяльності, які враховуватимуться при визначенні вартості за користування «елементами благоустрою комунальної власності». За підрахунками підприємців, у разі схвалення положення плата за кіоск зросте в середньому в 10-20 разів. «Сьогодні криза, в людей нема грошей. Торгівля падає, а побори ростуть, - обурювалися підприємці. - Таке враження, що вчепилися в найслабших, бо великий бізнес зачепити не можуть».

Відбиватися від докорів довелося заступнику міського голови з економічних питань Любомиру Слободяну. «Вам не хочеться ділитися прибутком, але ж і місто повинно розвиватися. Не буде рости місто, не буде рости і ваш бізнес», - зауважив Слободян, нагадавши, що чинна плата насправді досить мізерна.

«Влада фактично нам пропонує вибір: ви хочете, щоб вас повісили чи щоб розстріляли?» - заявив підприємець Іван Луцький, який підрахував, що плата за його кіоск виросте в 5,6 разу. Та, як виявилося, сьогодні Луцький платить всього 58 грн. за місяць.

Зрештою, збори досягли компромісу, вважає голова Ради підприємців Івано-Франківська Петро Строїч. Підприємці погодилися на коефіцієнт зонування - в центрі міста плата вища, на околицях - нижча, але заперечили проти коефіцієнтів за видами діяльності. Відтак плата за користування землею зросте не в 10, а в 3-5 разів. «Ми не йдемо на війну з владою, - запевнив Петро Строїч. - Ми готові спільно шукати компроміс: щоб і місто отримувало додаткові надходження, і бізнес не загнувся».

Та чи прислухається до голосу підприємців міська рада?

Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Галицький Кореспондент