друкувати


Оксана Затварська. Одержима театром

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-21 03:30:56

15 листопада відсвяткувала свій 90-річний ювілей легенда Івано-Франківського та Коломийського драматичних театрів акторка Оксана Затварська. На день народження до пані Оксани завітало чимало її колег по театру, влада, родина та давні друзі.

Серед гостей був і "Галицький кореспондент". Оксана Затварська розповідала про свою театральну долю, подекуди просячи вибачення, що не пам'ятає якихось імен чи деталей, бо ж 90-років - то не мало, а потім надзвичайно душевно читала напам'ять улюблені вірші українських поетів. Здалося, що 90 - це й не багато.

Забути свої улюблені вірші - цього Оксана Затварська сьогодні боїться найбільше. "Я ніколи не думала про театр, але дуже любила декламувати вірші. А професура Коломийської гімназії, де я вчилася, дуже любила слухати, як я читаю. Саме вони наштовхнули мене на те, щоб дарувати свій талант іншим людям", - пригадує пані Затварська. Вона вдячна батькам, простим селянам з Яблунова, які віддали її до гімназії: "Батьки були великим патріотами і хотіли, щоб я теж зростала в українському дусі". Перших віршів її вчила мама Параска. "Ой, то було так, що ми йдемо пасти корови, а мама каже: "Ану, за мною повторяй!" І я повторяла. Шевченко був для нас просто Богом! Мама вчила розказувати з почуттям, пережиттям. Вона дуже любила театр і часто брала мене малу на вистави пересувних театрів, які приїжджали до Яблунова".

Проте, коли 18-річна Оксана повідомила, що йде працювати у пересувний український театр, батьки були дуже здивовані й не одразу погодились з рішенням доньки. У Яблунові її чекала хата, земля та "якийсь жених, все одно, хто би посватався, але батьки мріяли, що я вийду заміж і буду коло них ґаздувати, - сміється акторка. - Це було ще за Польщі, тож батьки нічого не могли зробити, бо навіть якби я пішла далі вчитися і закінчила якийсь інститут, то українці тоді все одно не отримували ніяких посад і це було б дуже сумно". Першим театром у житті майбутньої зірки став у 1939 році пересувний театр Юрія Кононіва у Коломиї. Спершу вона стояла на касі і перевіряла квитки, потім виступала в масовці. "Театр не осідав на одному місці. Їхали від села до села, від містечка до містечка. Люди гостинно приймали українських акторів, годували, брали до себе на ночівлю, про запас давали в дорогу харчі", - пише зі спогадів пані Оксани її молодша донька Романна Затварська у своїй книзі "Одержима", присвяченій 85-річчю матері. До слова, театрознавець, лауреат Всеукраїнської премії ім.І.Котляревського, викладач музичної школи №2 Романна Затварська є автором на сьогодні єдиної книги про історію Івано-Франківського облмуздрамтеатру.

У пересувному театрі Оксана закохалася у диригента театру Василя Затварського. На Різдво 1940 року вони крадькома взяли шлюб у Стопчатівській церкві. Цього ж року театр розпався, і подружжя перебралося до Станиславова в новий Станіславський театр, який працював у приміщенні сучасної філармонії. Коли напали німці, вуйко пані Оксани на роверовій рамі допоміг їй добратися до Коломиї, а звідти - до батьків у Яблунів. У Коломиї Оксану Затварську радо прийняли в театрі Івана Когутяка, де вона пропрацювала рік. Це був оперетковий театр, який був до вподоби окупантам. "В оперетах Оксана грала головні ролі... Німецькі офіцери, не соромлячись, аплодували Україні", - пише Романна Затварська.

У 1941 році Оксана Затварська почала працювати у Коломийському драматичному театрі імені Я. Галана. Вона привела до театру чоловіка своєї сестри Василя Симчича, з яким згодом зіграла в дуеті чимало блискучих ролей та під режисурою якого утвердилась як зіркова акторка. Які ролі були найулюбленішими? "Ой, я так багато грала, що вже й не згадаю своїх ролей, - задумується пані Оксана. - Марусю Богуславку я любила найбільше. Вона вразила мене своїм героїзмом та патріотизмом". У книзі "Одержима" про цю роль особливі слова: "На виїзній виставі "Маруся Богуславка" в Косові був страшний аншлаг. Боже! Що робилося в залі! "Якби в залі сиділи не глядачі, а солдати, їх Затварська повела б за собою", - сказав завідувач обласного відділу у справах мистецтв М. Бжезінський". Улюбленими у глядачів стали її героїні Харитина з "Наймички" за І.Тобліевичем, Панночка з "Вія" за М.Гоголем та багато інших. Ім'я Затварської приносило Коломийському театру постійні аншлаги. Її сота за рахунком вистава "Анджело, тиран Падуанський", де вона зіграла Тізбе, пройшла з неймовірним успіхом.

"Я ніколи не вибирала ролі. Я просто хотіла працювати. У театрі завжди було так, що хтось хотів для себе якусь певну роль і домагався її різними способами, але я того не робила. Найбільше я хотіла добре зробити роль", - розповідає Оксана Затварська. Однією з найорганічніших ролей Затварської називають Мавру з п'єси "У неділю рано зілля копала" (О.Кобилянська), яку акторка отримала від режисера Василя Симчича. Її зоряними ролями стали Марина у "Владі темряви" Л.Толстого, Панова у п'єсі К.Треньова "Любов Ярова", Поліна в "Мачусі" О.Бальзака. Не дивно, що зірка театру сьогодні не може пригадати усіх своїх ролей, адже їх було понад 150!

У 1954 році Оксана Затварська отримала звання Заслуженої артистки України. В 1962 пані Оксана на запрошення обласного управління культури почала грати в Івано-Франківському муздрамтеатрі, який також працював у приміщенні теперішньої філармонії. Як депутат обласної ради Оксана Затварська запропонувала на сесії збудувати нове приміщення для великого драматичного театру - фактично, з її ініціативи й був збудований обласний муздрамтеатр, який ми відвідуємо сьогодні. Затварська грала у ньому до 1976 року. "Затварська завжди зоставалась Затварською. Але вміла надати своїм героїням рис оригінальної особистості, духовної змістовності, моральної краси. Я вчилась в Оксани Іларіонівни, працюючи з нею поруч на сцені, жадібно спостерігаючи все, що вона творила. У пам'яті зберігся великий талант актриси, шляхетність, дивовижна душевна доброта", - так відгукується про Оксану Затварську народна артистка України Христина Фіцалович.

Цієї суботи в Івано-Франківську відбудеться перший обласний конкурс молодих акторів Оксани Затварської. Ідея конкурсу належить старшій доньці пані Оксани Ярині Затварській. Пані Ярина, відомий у місті музикант, викладач музичної школи №2, надзвичайно вдячна усім, хто підтримав її ідею, і сподівається, що цей конкурс зможе стати щорічним. Сьогодні в конкурсі зголосилися взяти участь 43 учасники. Конкурс розпочнеться о 10.00 на сцені облмуздрамтеатру. Крім власне конкурсної програми, молоді актори зможуть зустрітися із Заслуженою артисткою України Оксаною Затварською та переглянути фільм про неї.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА