друкувати


Чеські кінодокументалісти розкажуть про УПА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-18 03:00:29

Перший показ закордонного документального кіно про історію УПА вже відбувся у Львові. Щоправда він був закритим, здебільшого для представників влади. Від сьогодні в місті Лева її зможе побачити кожен охочий.

А 26 листопада фільм покажуть прикарпатцям. Івано-Франківськ стане другим містом, яке отримає можливість безкоштовно ознайомитися зі стрічкою. Її переклад українською мовою здійснила львівська студія, яка займається дублюванням ще з 92-го року.

Стрічка протитрована з точністю до навпаки. Якщо чехам друкований текст допомагав зрозуміти українську мову у фільмі, то у вітчизняному варіанті титри з'являються лише у фрагментах, де розмовляють чеською. До речі, це вже не перше звернення до історії УПА наших сусідів. До прикладу, російське телебачення, розповів Євген Возняк, ще у 2004-му відзняло фільм-пасквіль, присвячений бандерівцям. Його оприлюднили лише тепер, після чеської презентації.

В основу фільму чеські автори поклали свідчення очевидців боротьби Української повстанської армії за незалежність України. А також коментарі іноземних та українських істориків. Однак «Бандерівці» — це не лише документалістика. У ній лунають також українські повстанські пісні.

Джерело: Радіо «Західний полюс»