друкувати


ТзОВ "Уніплит": Людям – робота, селищу – розвиток, економіці – розквіт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-18 10:30:18

Про корисність і потрібність будь-якого підприємства судять зазвичай по його продукції. Щоякісніші і при цьому не дорогі вироби, то честь і хвала заводу чи фабриці. От тільки якісні, гарні і, головне, потрібні товари зазвичай реалізуються в інших містах і далеких країнах, в той час, як місцевому населенню, яке проживає в безпосередній близькості від паркана виробничих цехів підприємства, і зазвичай зазирнути за отой паркан не може (а так кортить) залишаються лише міфи.

Міфів про діяльність ТзОВ "Уніплит" серед населення побутує небагато. А все тому, що підприємство регулярно влаштовує у себе дні відкритих дверей, коли усі бажаючі, а це насамперед найактивніша і найперспективніша частина населення: студенти, школярі, потенційні клієнти і партнери – мають змогу на власні очі пересвідчитись, яким саме чином долає перепони і здобуває нові перемоги підприємство та які заходи вживаються для того, щоб мінімізувати, а по можливості усунути взагалі ті негативи, які, бува, супроводжують будь-яких виробничий процес.

Такі дні відкритих дверей відбуваються практично щокварталу. Та бувають і особливі нагоди. Такою особливою нагодою є професійне свято працівників підприємства – чергова річниця запуску виробництва деревинно-волокнистих плит, яку відзначають кожного листопада, бо ж саме колишній завод ДВП Вигодського лісокомбінату став основою для створення ТзОВ "Уніплит" і саме його спадкоємцями вважають себе працівники підприємства. Як стверджує директор компанії Баттіста Маркес Джоао Родрігес, в такі дні керівництво товариства намагається влаштовувати щось особливе: в один рік воно запросило на день відкритих дверей ветеранів праці, в інший – дітей працівників. Цього ж року подивитись на процес виробництва, пересвідчитись у його безпечності для навколишнього середовища, самих працівників та мешканців навколишньої місцевості на підприємство прибули народні обранці – депутати місцевих рад.

Власне, розповісти високим гостям керівники компанії мали що. Адже цьогоріч підприємство вийшло на рівень виробництва в рік 19 мільйонів метрів квадратних ДВП, 18,5 тисяч метрів кубічних пиломатеріалів, 12,2 тисяч метрів кубічних клеєної фанери та 1260 метрів кубічних гнуто-клеєних деталей. При цьому прогнозований обсяг відрахувань податків та інших обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів цього року склав 21569 тисяч гривень, а середня зарплатня робітників зросла від 1382 гривень в 2007 році до 2828 гривень. Як стверджує заступник директора підприємства Олег Сова, цьому передувала копітка праця і реалізація кількох масштабних інвестиційних проектів, яка дозволила повністю замінити застаріле устаткування, суттєво підвищивши при цьому ступінь енергозбереження та продуктивності підприємства. Особливою гордістю "уніплитівців" є зведення надсучасної котельні "Vyncko", яка використовує в якості палива відходи деревообробної промисловості. Проект коштував підприємству близько 45 мільйонів гривень як з коштів інвесторів, так і банківських кредитів. Втім, він цілковито унезалежнив підприємство від природного газу, вартість якого до того становила майже половину собівартості продукції підприємства.

"Коли я почав працювати на цьому підприємстві, – розповідає Джоао Родрігес, – підприємство мало чималі борги – загалом близько 100 тисяч гривень. Тоді ж було вирішено почати зміни – процес реорганізації, оптимізації. Крок за кроком, день за днем – і в результаті копіткої праці нам вдалося досягти такої ситуації, як зараз".

З його слів, сьогодні підприємство реалізує свою продукцію не тільки на внутрішньоукраїнських ринках (близько 50% продукції ДВП), а й до близького і далекого зарубіжжя: близько 30 країн Західної, Східної Європи та СНД. При цьому головний акцент робиться на енергозбереженні та екологічно-чистому виробництві.

В той же час головна цінність компанії – це люди. "Загалом на підприємстві, – розповідає він, – сьогодні створено близько 860 робочих місць. Проте коли ми вкладаємо інвестиції у модернізацію і збільшення потужностей підприємства, то робимо все від нас залежне, щоб кількість працівників не зменшувалась. Ба навіть навпаки: два роки тому на нашому Вигодському виробництві працівників було приблизно на сотню менше, ніж зараз. Приблизно на 40-50 зросла кількість робочих місць також на Дзвиняцькому заводі з виробництва фанери". Керівництво вживає заходів не тільки до поступово збільшення розміру заробітної платні, а й до покращення соціально-економічного становища робітників, удосконалення їх професійної підготовки. Постійно здійснюється підбір на вакантні посади випускників спеціалізованих ПТУ, а також навчання робітників безпосередньо на робочому місці. В планах дирекції ТзОВ – створення у селищі Вигода ПТУ, яке б готувало кваліфікованих робітників безпосередньо для підприємства з гарантованим подальшим працевлаштуванням.

Як стверджує дирекція, ТзОВ "Уніплит" також соціально відповідальне підприємство. Впроваджені чи підтримані ним гуманітарні проекти "Карпатський трамвай", конкурс для дітей "Умілі ручки" та інші давно вже стали брендовими на Прикарпатті і навіть за його межами.

День відкритих дверей закінчився. Сьогодні на підприємстві новий звичайний робочий день, проте вчорашній захід залишив в душах багатьох його учасників перекононання в тому, що завдяки ТзОВ "Уніплит" маленьке прикарпатське селище з гучним іменем Вигода нарешті виправдовує свою назву. Вигода є і вигода ця – насамперед для людей.

Автор: Сергій БІЛИЙ