друкувати


Сьогодні виповнюється 90 років легенді українського театру Оксани Затварській

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-15 12:30:42

Сьогодні виповнюється 90 років справжній легенді українського театру Оксані Затварській.  Відома прикарпатська акторка виступала на сценах Коломиї та Івано-Франківська, стала першою на Прикарпатті, яка отримала високе звання "Заслуженої артистки".

Вона стояла біля витоків створення в Станіславові у далекому 1939-у драматичного театру.

Вона прожила на сцені безліч образів — від маленьких, комедійних, до глибоко драматичних, серйозних і хвилюючих, хоча зійшла з театральної сцени у вир громадського життя лише у 55…

У свої поважні роки Оксана Іларіонівна пам’ятає багато зі своїх ролей — зіграних і так і не втілених з різних причин на сцені, як от Мавка з "Лісової пісні" Лесі Українки:

Вона подолала часову відстань у 90 років і залишилась напрочуд точною і ясною, відданою слову, вагу якого добре знає.

Ювілейну дату Оксани Затварської її родина вирішила відзначити творчо, і за підтримки Івано-Франківського обласного муздрамтеатру ім. Франка, Інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника та науково-методичного центру культури і туризму Прикарпаття започатковує цього року обласний конкурс молодих акторів імені славетної актриси. Відбудеться він 19 листопада на сценах облмуздрамтеатру та Інституту мистецтв. А участь у ньому візьмуть актори-початківці, студенти та старшокласники.

Ми ж у нашому радіоефірі привітаємо ювілярку Оксану Затварську програмою "Символ шляхетної Галичини", яка прозвучить сьогодні о 20 год.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК