друкувати


Європейські грантодавці вивчають ефективність діяльності українських НУО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-11 05:10:27

Поговорити про шляхи підвищення спроможності українських неурядових організацій отримувати міжнародну допомогу зібралися вчора активісти цілої низки прикарпатських громадських організацій, як-от: молодіжний громадський центр "Еталон", громадянська мережі "ОПОРА", НСОУ "Пласт", благодійні фонди "Солідарність" та "Родина" тощо, - які взяли участь в організованому представниками Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України спільно з експертами Фонду демократичних ініціатив ім. Ілька Кучеріва та європейських допомогових організацій.

Гостями семінару стали експерти Інституту публічних справ (м.Варшава, Польща) Ельжбєта Кася та Фонду ім. І.Кучеріва Юлія Ільчук.

"Європейські фонди, - пояснив мету вчорашнього зібрання голова обласної структури КВУ Юрій Лисюк, - які колись активно працювали в Україні, зараз активно цікавляться, наскільки життєздатними є українські громадські організації, спроможністю наших НУО здійснювати ефективний фандрайзинг, а не тільки виживати за рахунок грантів, і відповідно з ким доцільно продовжувати співпрацю".

Як стверджує пані Касі, сьогодні в керуючих органах Євросоюзу мало хто знає реальний стан речей в українському "третьому секторі", а відтак Єврокомісія направила в Україну експертів, щоб вони на власні очі побачили реальний стан речей з реалізацією грантових програм, почути проблеми, з якими зіштовхуються українські НУО при підготовці та впровадженні грантових проектів та виробити певні рекомендації щодо покращення співпраці між європейськими грантодавцями та українськими грантореалізаторами. Зі слів іноземки, Європа сьогодні готова надавати гранти українському "третьому сектору". Для прикладу Е.Кася навіть навела велику програму міжнародної фінансової підтримки східноєвропейських ініціатив "Civil Society Facilities", яка стартувала цьогоріч з загальним обсягом грантів у 11 мільйонів євро. Втім, великі європейські фонди не бажають мати справу з дрібними НУО і їх малобюджетними проектами. Вони орієнтовані переважно на великі грантові проекти і на великі та знані, тобто з значною грантовою історією, громадські організації.

Відтак, іноземний експерт порадила прикарпатським НУО об’єднуватись у коаліції та активніше впроваджувати регрантингові програми.

Крім Івано-Франківська, подібні семінари пройшли також у Києві, Харкові, Львові та ще плануються в Одесі.

Автор: Сергій БІЛИЙ