друкувати


Івано-франківські депутати знову взялися обмежувати продаж алкоголю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-11 04:10:36

Міські депутати знову взялися обмежувати продаж алкоголю. Днями вони заручилися підтримкою духовенства. А це в нас – уже півсправи.

Ще наприкінці минулої каденції міськрада заборонила торгівлю спиртним уночі. За один-два місяці у підприємців упав прибуток. А новий депутатський склад отримав протест прокурора. Адже за законом ця заборона є порушенням прав підприємців. Депутати відхилили протест, але прокурор подав до суду та виграв його. Зараз справа у Львівському апеляційному суді. Малі підприємці продовжують торгувати вночі. Супермаркети чекають остаточного рішення…

Тепер депутати пішли іншим шляхом. Свободівська більшість вирішила заборонити алкоголь у закладах торгівлі площею менше 20 кв.м; у закладах без відповідних вітрин, прилавків і т. д.; де нема достатнього освітлення, опалення чи вентиляції; у тимчасових спорудах; у закладах площею менше 50 кв.м, розташованих у житлових будинках; у парках, скверах, місцях відпочинку; у магазинах, розташованих на відстані меншій, ніж 50 метрів від навчальних, спортивних, культурних закладів чи закладів охорони здоров'я.

Проект рішення обговорювали на громадських слуханнях і на громадській раді. Ще була зустріч депутатів і підприємців з міським головою Віктором Анушкевичусом. Як каже один із ініціаторів проекту депутат Михайло Сеньків, деякі пункти забрали. «Підприємці використали такий аргумент, як те, що за ними стоять конкретні люди, сім’ї, які вони мають годувати, – говорить Сеньків. – А таке масштабне обмеження продажу алкоголю їм зашкодить. Ми почули цю думку та згідні підкорегувати рішення».

Отже заборону спритного в тимчасових закладах і в тих, що розташовані у жилих будинках і мають площу меншу 50 кв.м, заберуть. Проте решту обмежень таки вирішили залишити.

Крім цього, усіх торговців алкоголем зобов’яжуть виділити місце під соціальну антиалкогольну компанію. «Швидше за все, то будуть плакати, – каже Сеньків. – Можливо, їх надрукують за кошти фракцій чи окремих депутатів. Адже на зустрічах підприємці теж говорили про стурбованість щодо продажу алкоголю неповнолітнім і того, що показники вживання алкоголю – зростають».

Депутати вирішили заручитися ще й підтримкою громадських організацій і духовенства. Секретар міськради Руслан Марцінків і Михайло Сеньків закликали священиків допомогти їм у антиалкогольній кампанії. Зокрема, Сеньків згадав про українські традиції. Мовляв, школа й корчма ніколи не були пов’язані та знаходились у різних кінцях села, а сільська громада за активної підтримки церкви встановлювала хрести тверезості.

Представники громади та духовенства підтримали ініціативу свободівців. І ще додали від себе. Ледь не одноголосно вирішили, що 50 м відстані від культурних, спортивних та освітніх споруд – замало. Варто говорити про 100 або навіть 500 м. Додати до культури та спорту церкви. А до магазинів – паби та ресторани…

Депутати із захопленням слухали пропозиції священиків та представників громадських організацій, обіцяли врахувати пропозиції у наступному рішенні. Правда, якщо усі вони прийдуть на сесію, щоб підтримати свободівців під час голосування. Врешті вирішили, що перед сесією вони всі ще раз зустрінуться та обговорять остаточний проект рішення. Цікаво, чи запросять на ту зустріч підприємців?

Ідея добра – хто проти обмеження алкоголю? Натомість виникає сумнів у механізмі її втілення. Адже якщо всі заборонені зони справді узгодять, то неважко порахувати, що вечорами у Франківську «законного» спиртного не буде взагалі. Ну то, напевно, з’явиться інше. Бо попит буде точно.

Джерело: Газета «Репортер»