друкувати


Вишивка й бісер від прикарпатської майстрині Олександри Федишин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-10 04:30:19

Роботи цієї прикарпатської майстрині презентували у Києві та Москві. Ними захоплювались в Мюнхені, Нью-Йорку та Сіднеї. А одну з вишивок Народна майстриня України Олександра Федишин навіть створила на замовлення музею в Токіо.

Усе це було раніше. Згодом у виставковій діяльності зробила тривалу паузу. І лише тепер презентувала першу за багато років експозицію близько 2-х сотень власних витворів. Це не лише вишивка, але й різноманітні вироби з бісеру.

На ґердан, який зараз на майстрині, авторка витрачає близько 2 днів. Хоча деякі прикраси із бісеру створює навіть за 2 години. Чимало вишивок, зокрема рушників, виконані у техніці «низинка». Їх краї та багато інших експонатів оброблені, а іноді й цілковито оздоблені найрізноманітнішими мережками.

Жінка опанувала цю техніку завдяки звичайнісінькій дитячій книжці-посібнику. До експозиції не потрапив одяг, хоча майстриня має у своєму доробку жіночі блузи та чоловічі сорочки. Більшість презентованих тут виробів створені впродовж останніх 15-ти років. Більш ранні роботи — ось тут. Їх обмаль, адже все, каже пані Олександра, розійшлося світами.

Олександра Федишин не має учнів та послідовників. Раніше передавала власне вміння школярам на уроках «народного ремесла». Хоча за фахом майстриня — хімік-біолог.

Джерело: Радіо «Західний полюс»