друкувати


Завершено курс з питань зв’язків із громадськістю та ЗМІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-10 09:30:44

9 листопада у Львові завершився Курс з питань зв’язків із громадськістю та засобами масової інформації для військових журналістів оборонного відомства. Він проводиться з ініціативи керівника Програми професійної підготовки Офісу зв’язку НАТО в Україні, апарату військового аташе Посольства Канади в Україні та Департаменту преси та зв’язків із засобами масової інформації Міністерства оборони України.

Майже два тижні, на базі Академії Сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного представники Департаменту преси та зв’язків із засобами масової інформації оборонного відомства, центральної телерадіостудії, регіональних медіа-центрів, друкованих органів, прес-центрів Сухопутних військ, Повітряних Сил і Військово-Морських Сил Збройних Сил України опановували мистецтво спілкування із громадськістю.

Загалом, під час занять з організації зв’язків з громадськістю, налагодження стосунків з цільовими аудиторіями у мирний час, дій під час кризових ситуацій канадські інструктори з навчального центру зв’язків з громадськістю міністерства оборони Канади капітани III-го рангу Джон Незеркот та Бруно Тремблей розігрували ті, чи інші ситуації та особисто демонстрували прийоми їх розв’язання або вирішення за канадською методикою.

– Впродовж Курсу ми досить багато навчального часу відвели питанням з планування роботи офіцерів щодо зв’язків з громадськістю у канадських збройних силах, – зазначив капітан III-го рангу Бруно Тремблей. – Також поділилися своїми напрацюваннями та досвідом з контролю інформаційних потоків у медіа-просторі під час здійснення військових операцій, миротворчих місій.

Лекції підкріплювалися практичними заняттями у навчальних групах, в ході яких офіцери тренувалися поетапно готувати та проводили інтерв’ю, прес-конференції, брифінги. Варто зазначити, що в них, крім українців, активну участь брали й представники Республіки Македонія капітан Часлав Стоймановські та Мбареса Істрефі.

– Коли ми готувалися до візиту у Львів, то ретельно добирали матеріал, адже минулого року у Києві нам довелося вносити корективи у навчальну програму, так як склад учасників виявився досить сильним, – розповів капітан III-го рангу Джон Незеркот. – Тож цього року ми ще більше ускладнили завдання, але вже другий день показав, що програма знову потребує серйозного доопрацювання. Це, насамперед, свідчить про те, що українські військові журналісти мають високу професійну підготовку та щоденну практику роботи з питань організації зв’язків з громадськістю та взаємодії із засобами масової інформації, – зазначив офіцер.

Жваві дискусії та обговорення викликали лекції менеджера Департаменту військового навчання і співробітництва міністерства оборони Канади Жана Нерона та контр-адмірала у відставці збройних сил США Річарда Велса. Їхні поради та оригінальні рішення під час кризових ситуацій, в яких вони побували, стали безцінним, як для досвідчених журналістів, так і тих, хто лише розпочав свою кар’єру в медіа-структурах оборонного відомства.

Особливим видався день присвячений використанню в роботі з інформування громадськості офіційних сторінок міністерств, відомств, соціальних мереж Фейсбук, Твіттер і методиці їх наповнення. Своїми напрацюваннями поділилася заступник голови відділу з питань зв’язків з громадськістю міністерства оборони Литви Вікторія Сімєнітте. Вона розповіла про те, як у її відомстві організовано зв’язки з громадськістю та дала низку порад, щодо наповнення стрічок новин у соціальних мережах.

Завершився Курс врученням його учасникам спеціальних дипломів, під час якого заступник директора Департаменту преси та зв’язків із засобами масової інформації Міністерства оборони України Валерій Король висловив впевненість у тому, що тепер спеціалістів з питань зв’язків з громадськістю завдяки канадським та американським фахівцям в українській армії на тридцять чоловік стало більше.

– Дякую нашим закордонним колегам за те, що вони так ґрунтовно підготувалися до проведення Курсу та спроектували свої напрацювання на наші українські реалії. Запевняю вас, що ми цього року спільними зусиллями проведемо аналіз цього заходу і підготуємо методичні рекомендації не лише для молодших офіцерів, але й для старшого офіцерського складу Збройних Сил України, – зазначив Валерій Король.

Загалом було проведено близько двадцяти тренінгів на різноманітну тематику, під час яких ретельно розглядалися окремі етапи процесу роботи з громадськістю: дослідження, планування, реалізація, оцінка, вивчалися цикли перебігу конфліктів, критерії видачі інформації тощо.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ