друкувати


Ще один пенсіонер в Івано-Франківську став жертвою "телефонних лікарів"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-07 10:30:05

Ще один пенсіонер в Івано-Франківську став жертвою "телефонних лікарів", витративши понад 10 тисяч гривень на безуспішне лікування простатиту біологічно активними добавками.

Вони цинічно обирають собі жертв серед найдовірливіших і найбеззахисніших людей. Найчастіше у їхні хитро розставлені пастки потрапляють тяжко хворі пенсіонери похилого віку, які хапаються за пропозиції зцілитися новітніми чудо-препаратами як за останній шанс позбутися своєї недуги. На жаль, результатом такого лікування здебільшого стає гірке розчарування і втрата чималої суми грошей. Обдурені пацієнти часом звертаються до правоохоронних органів, але поки що ні міліція, ні прокуратура не реагують на шахрайство продавців біологічно активних добавок (БАД).

Рекламна наживка

Як уже повідомляв "Галицький кореспондент", влітку цього року упродовж одного місяця 85-річний пенсіонер з Івано-Франківська безрезультатно витратив понад 10 тисяч гривень на "чудодійні" пігулки, повіривши рекламі про миттєве зцілення аденоми простати. Цими днями до редакції зголосився ще один чоловік, який так само став жертвою продавців, які торгують БАД.

78-річний пенсіонер страждає через проблеми з простатою і вже давно та уважно слідкує за новими препаратами і методами лікування своєї хвороби. Коли він почув по радіо рекламу незнайомих йому ліків, одразу записав їхню назву і спробував знайти їх в аптечній мережі.

"Мені не вдалося знайти той рекламований препарат у франківських аптеках, тож я зателефонував за київським номером, який оголошували в рекламі, - розповідав репортерові "ГК" пенсіонер. - Там мені сказали, що я потрапив у "стіл замовлень", і порадили не купувати тільки один препарат, а пройти повний курс лікування. Для цього записали мій номер мобільного телефону, на який мені потім зателефонував чоловік, який назвався лікарем-урологом, та жінка, яка називала себе завідувачкою урологічного відділення. Я скептично ставлюся до всякого дистанційного лікування, але коли біда притисне, людина погоджується на все, тільки би допомогло".

Окрім рекламованого препарату, який виявився зовсім не лікарським засобом, а біологічно активною добавкою, телефонні лікарі прописали пацієнтові ще декілька подібних пігулок та сиропів, які важко назвати ліками. При цьому вони запевняли, що вже через 10 днів настане відчутне покращення самопочуття, а після закінчення шеститижневого курсу хвороба повністю відступить.

"У мене достатня освіта для того, щоб розуміти, що найоптимальнішим способом побороти таку хворобу, як у мене, є оперативне втручання, - ділився своїми сумнівами пенсіонер. - Але разом з тим мені було відомо, що після такої операції існує великий ризик виникнення ускладнень, які можуть закінчитися навіть летально. До того ж люди, які зі мною спілкувалися, не виглядали на профанів, впевнено користувалися медичною термінологією, і все це викликало довіру до їхніх слів".

Шахрайські обіцянки

Додатковим стимулом погодитися на лікування біологічно активними добавками стала обіцянка псевдолікарів зробити 50-відсоткову знижку на придбані в них пігулки й сиропи. Щоправда, повернути половину грошей вони обіцяли лише після того, як курс лікування буде оплачено повністю. Тому радили пацієнтові акуратно зберігати усі товарні чеки, які залишали йому разом з доставленими додому БАД працівники спеціальної кур'єрської служби.

Коли курс лікування добігав кінця, пацієнт поцікавився у "лікарів", коли нарешті можна буде отримати обіцяну знижку. Ті відповіли, що гроші от-от прийдуть, і пояснили затримку тим, що їм довелося чекати, поки всі пацієнти, які мають право на пільги (люди похилого віку, учасники війни), завершать курс лікування. "Ми вже відправили список наших пацієнтів і копії товарних чеків у Кабінет міністрів, - нахабно брехали шахраї. - Як тільки будуть виділені кошти, з вами розрахуються".

Така відповідь насторожила пенсіонера і викликала в нього перші підозри в обмані. Адже ніяких документальних підтверджень про своє право на пільги він не надсилав "телефонним лікарям", так само як і не передавав їм копій товарних чеків.

Пенсіонер ще більше впевнився у шахрайстві після невдалої спроби повернути апарат "Магнітер", який йому нав'язали ті ж продавці БАД для того, щоб зняти набряк на хворому місці. За чудернацький прилад, який буцімто лікує електромагнітними імпульсами, іванофранківець виклав понад 2800 гривень.

"Мене обманули, бо пообіцяли, що ці гроші будуть заставою, і коли той прилад мені з якихось причин не підійде, то їх повернуть, - нарікав старенький чоловік. - Я подивився в інструкцію і виявив, що одне з протипоказань стосується саме моєї хвороби. Тоді подзвонив і попросив забрати не потрібний мені прилад, який я ще навіть не розпаковував. Вони обіцяли-обіцяли та й перестали. Сказали нарешті, можу робити з тим "Магнітером", що захочу, можу комусь подарувати, як мені не треба. Чи не нахабство?".

Фальшиві медики

Настирливість, з якою франківський пенсіонер домагався повернення своїх марно потрачених коштів, призвела лише до того, що "телефонні лікарі" перестали виходити з ним на зв'язок. Тоді він спробував дізнатися, де розташований лікувальний заклад, в якому вони працюють. Один з "урологів", до якого пацієнта скерували в "столі замовлень", назвав йому адресу відомого санаторію у Конча-Заспі.

"Я написав листа на ім'я завідувача санаторію, описав всі обмани, розчарування і образи, попросив розглянути цю ситуацію, - розповідав пенсіонер. - Приблизно через півтора місяця мені прийшла відповідь від головного лікаря про те, що в санаторії ніколи не було лікарів з такими прізвищами, тут не лікують урологічних хворих і взагалі - очевидно, це якісь шахраї намагаються використати добре ім'я їхнього закладу у своїх інтересах".

Пенсіонерові до цього часу так і не вдалося розшукати своїх "телефонних лікарів". Натомість на його квартирний телефон, номер якого він залишав для контактів із службою кур'єрської доставки, минулого місяця почали надходити дивні дзвінки від людей, які називалися інспекторами юридичного та фінансового управлінь Міністерства охорони здоров'я. Псевдочиновники запевняли, що йому як пацієнтові, лікування якого не дало позитивного результату, будуть повернуті всі кошти. Але для цього слід заповнити страховий поліс, вартість якого... 9 тисяч гривень. Прикметно, що шахраї одразу ж запропонували пенсіонерові максимальну знижку - на 2 тисячі гривень.

"Мені пообіцяли, що коли я заплачу сім тисяч гривень, мені повернуть усі витрачені гроші, - розповідав обдурений чоловік. - Ясна річ, на таке я вже не погодився, бо зрозумів, що то все брехня. А вони вже були готові присилати до мене кур'єра з необхідними документами, наполегливо переконували, п'ять разів за місяць дзвонили".

...Загалом франківський пенсіонер витратив на біологічно активні добавки, які анітрохи не поліпшили стану його здоров'я, понад 10 тисяч гривень. Як він каже, за ці гроші його дружина цілий рік могла б ходити на базар за продуктами. На жаль, способу повернути втрачене він поки що не бачить. Його колега по нещастю, про якого "Галицький кореспондент писав нещодавно (див. "ГК" №32 (311) від 11 серпня 2011 року), звернувся з приводу цієї шахрайської афери з листом на адресу Міністерства внутрішніх справ, але реагування досі не дочекався.

Тим часом київський телефон "столу замовлень", який рекламували на радіо, уже декілька днів не відповідає, видаючи сигнали недійсного номера. Шахраї готуються вигулькнути з-під іншої ширми?..

Богдан СКАВРОН


 

Довідка: Що таке БАД і як їх продають?

Біологічно активні добавки (БАД) з'явилися в Україні близько 10 років тому. Сьогодні населенню пропонують свою продукцію понад 200 фірм-виробників БАД. Біологічно активні добавки випускають у вигляді фармацевтичних форм: порошків, таблеток, капсул, сиропів, екстрактів, настоїв, концентратів із рослинної, тваринної або мінеральної сировини, виготовлених хімічним та біотехнологічним способами. Однак БАД належать до категорії спеціальних харчових продуктів і застосовуються виключно для профілактики захворювань, а не для лікування.

Останнім часом значне поширення отримала реалізація БАД за системою багаторівневого маркетингу, коли розповсюдженням БАД займаються люди, не завжди компетентні в галузі медицини. На жаль, у цій системі велике значення має фінансова зацікавленість розповсюджувачів, оскільки основне їхнє завдання - реалізувати якомога більше продукції. За такої системи виникає проблема гіпертрофованої ефективності БАД, яку розповсюджувачі приписують деяким своїм продуктам з метою їх реалізації.

Під маркою біологічно активної добавки можна продавати будь-який продукт, якщо вміло описати притаманні йому властивості. Зокрема, для звичайного чаю продавці БАД вигадали б таку анотацію.

"Продукт містить близько 300 хімічних сполук, які, безперечно, чинять неоцінимо сприятливий вплив на людський організм. У ньому зібрані практично всі відомі людям вітаміни, а також органічні кислоти і мінеральні речовини, які допомагають організму ставати здоровішим і активнішим кожного дня. Продукт нормалізує травлення навіть при важких шлунково-кишкових розладах. У людей, які приймають цей препарат, полегшується перебіг таких хвороб, як дизентерія і черевний тиф. Численні дослідження підтвердили наявність позитивного впливу препарату на серце. Завдяки великій кількості вітаміну P стінки ваших судин стануть міцнішими й еластичнішими. Окрім того, значну підтримку одержать ваші нирки і печінка, які позбудуться безлічі шкідливих речовин. А сприяння накопиченню вітаміну C у внутрішніх органах значно підвищує імунітет. Цей продукт заспокоює нервову систему і тонізує, підвищує загальну працездатність, знімає головний біль і сприяє творчому мисленню. Препарат успішно застосовується при лікуванні опіків (у тому числі радіоактивних), а деякі модифікації здатні виводити ізотоп стронцію-90. Ці факти вам підтвердять будь-які імениті лікарі та дієтологи світу".

В Україні вже давно назріла необхідність у створенні Державного реєстру біологічно активних добавок, де б містилась повна інформація про БАД, які зареєстровані в нашій країні. Є потреба також у виданні довідника БАД з детальною інформацією стосовно їхнього складу, показань та протипоказань до вживання, форми випуску, терміну вживання тощо.

Джерело: Галицький Кореспондент