друкувати


Для ефективної протидії торгівлі людьми потрібна активна громада

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-04 02:10:51

Протидія торгівлі людьми – це проблема не тільки правоохоронних органів, а й усього суспільства. Тому успіх такої діяльності напряму залежить від ефективності насамперед соціальної роботи та мобілізації громад.

В цьому переконані представники Українського фонду «Благополуччя дітей», які спільно з Західноукраїнським ресурсним центром підбили днями підсумки реалізації на Прикарпатті проекту Міжнародної організації з міграції «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад». В підсумковій конференції проекту взяли участь, крім власне організаторів, також представники обласного управління та районних відділів освіти і науки,підрозділів юстиції, центрів соціальних служб для молоді, за безпосередньої підтримки яких програма впроваджується в області.

Як зазначали організатори, на Івано-Франківщині проект реалізується як пілотний в містах Городенці та Рогатині, а також у двох селах – Вікно, Городенківського району, та Чесники, Рогатинського району. Крім того, його також впроваджують в окремих насеолених пунктах Львівської, Донецької областей та Автономної Республіки Крим. В його рамках протягом 2009-2011 років здійснювалась підготовка педагогічних працівників та практиків соціальної сфери до ефективної роботи з протидії торгівлі людьми в школах, забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів методично-інформаційними матеріалами з вказаної проблематики, в тому числі розробка і впровадження у школах програми та методичного посібника «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», який закріплює форми і методи виховної роботи з учнями 7-11-х класів щодо протидії торгівлі людьми тощо.

«Якщо у нас впроваджується цей проект лишень у двох – Городенківському і Рогатинському районах, – розповідає представник управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Олена Румак, - це не означає що він не впроваджується в інших частинах області. Минулого року було опубліковано методичні рекомендації щодо протидії торгівлі людьми, які передбачають проведення тематичного уроку у форматі позакласного заходу. Ми наголошуємо нашим класним керівникам: ВІЛ-СНІД, алкоголізм, тютюнопаління та торгівля людьми – основні моменти, на протидію яким слід звертати увагу».

Високо оцінив роль проекту начальник районного відділу освіти Городенківської РДА Михайло Митник, якому безпосередньо довелося контролювати його впровадження у підпорядкованих його відділу школах. З його слів, аферистів сьогодні вистачає як в Україні, так і за кордоном, проте якщо вже говорити про інтеграцію до Європи, то слід пам’ятати, що Європа хоче, щоб ми були в Євросоюзі, проте в першу чергу вона хоче, щоб ми були людьми.

«Фактично соціальні служби для дітей та молоді працюють вже з наслідками торгівлі людьми, – відзначення важливість проекту начальник Івано-Франківського міського центру соціальних служб для молоді Леся Дикун, – коли вже хтось виїхав і пропав. Але дуже важливо пам’ятати: торгівля людьми – це не тільки за кордоном. Вона відбувається і у нас в Україні. Це може бути у вашому селі, у вашому районі. Є люди, які не мають заробітку, і шукають його отаким шляхом, і дуже важливо – це щоб була активна громада».

Автор: Сергій БІЛИЙ