друкувати


Учені пов'язали самотність з розладами сну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-04 12:45:48

Учені пов'язали самотність з розладами сну. Дослідження провела група фахівців під керівництвом Ліанн Каріни (Lianne Kurina) з університету Чикаго (University of Chicago, США). Звіт про їх роботу опублікований в журналі Sleep.

У дослідженні взяли участь 95 жителів штату Південна Дакота (США). Середній вік добровольців склав близько 40 років. Учені задали їм низку запитань, що стосуються самотності, депресії, занепокоєння і стресу, а також попросили суб'єктивно оцінити якість сну і сонливість в світлий час доби.

Крім того, протягом тижня всі учасники носили на зап'ясті спеціальний браслет. За допомогою цього електронного пристрою дослідники вимірювали тривалість сну, а також фіксували зміну фаз сну і неспання.

Учені з'ясували, що учасники, які відчували себе самотніми, пробуджувалися вночі частіше за інших добровольців. При цьому частота раптових пробуджень безпосередньо залежала від вираженості відчуття самотності. Жодного зв'язку цього відчуття з тривалість сну або суб'єктивною оцінкою його якості виявити не вдалося.

За словами Каріни, до розладів сну призводить особисте сприйняття соціальної ізоляції. Вона зробила висновок, що результати дослідження підтверджують вплив соціальних і психологічних чинників на здоров'я людей.

Джерело: Освітній портал