друкувати


Мотокрос у Коломиї має давні традиції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-04 01:30:29

Мотокрос у Коломиї має давні традиції. Перші старти тут відбулись у 1960 році. А найбільшого розвитку набули багатоденні перегони на мотоциклах, нині відомі під назвою ендуро. Сьогодні цей спорт розвивають ентузіасти мотоклубу «Карпати».

Славне минуле

Ендуро – своєрідне багатоборство на мотоциклах. Його специфіка в тому, що байкери кілька днів долають багатокілометрову трасу на швидкість. У часи СРСР до багатоденок входили змагання на пересіченій місцевості, прискорення на асфальті, швидкісний підйом, а ще й кидання гранати, стрільба тощо.

З 1969-го до 1993 року в Коломиї щороку відбувалися республіканські чемпіонати з багатоденних перегонів. Крім того, на трасах Коломийського та Косівського районів 12 разів протягом 24 років відбувалися чемпіонати Союзу. Трасу довжиною 156 км спортсмени долали за три-чотири дні, щодня проїжджаючи по три кола. На чемпіонати з’їжджалися близько 500 спортсменів. Серед них була й команда Коломийської автошколи ДОСААФ.

У 1980-90 роках ця команда у складі збірної області посідала перші місця, входила до трійки кращих на чемпіонатах УРСР. Чотири рази коломияни виборювали призові місця на чемпіонатах СРСР із багатоденних заїздів.

На початку дев’яностих мотоспорт почав занепадати. В умовах кризи, яка панувала тоді на всьому пострадянському просторі, займатися цим дорогим видом спорту ставало все важче. Тож на довгі роки про мотогонки у Коломиї забули.

Нове життя коломийського ендуро

Перші після довгої перерви мотозмагання у Коломиї провели у 2004 році. Це були гонки на місцевій Воскресінецькій трасі. Млинець не став гливким, і спортсмени-активісти створили місцевий мотоклуб під назвою «Карпати». Уже наступного року на Коломийщині відбувся етап Кубка Центральної Європи з ендуро.

«Мотоклуб ми створили для проведення етапів чемпіонату України з ендуро, – розповідає президент клубу Михайло Попелюк. – Пізніше почали проводити також змагання з мотокросу та кантрі кросу. Для цього зібрали професійну суддівську бригаду, яка обслуговує змагання».

Ось і зараз «Репортер» спілкувався з Попелюком у неділю, 30 жовтня, коли він був головним суддею у Тисмениці на змаганнях, присвячених Дню автомобіліста.

Нині коломийські етапи з ендуро присвячують знаменитому прикарпатцю Іллі Гопчуку. Саме він 7 лютого 1961 року став першим на Коломийщині майстром з мотоциклетного спорту. Він же заснував мотосекцію на базі коломийської автошколи.

«За багатоденками ми спостерігали ще в дитинстві, виступати на таких змаганнях мріяли багато хлопчаків, – говорить Михайло Попелюк. – Ми жили цим тоді, живемо й зараз. Тим паче, наш край дуже пристосований до таких змагань, маємо багато місць, де їх можна проводити».

Цього року клуб «Карпати» організував на Коломийщині етапи з кантрі кросу (24 липня) та ендуро (19-21 серпня). Сьогодні члени мотоклубу виступають у складі об’єднаної команди обласної федерації мотоспорту, до слова, її очолює один із «карпатівців» – Тарас Яворський.

Син президента «Карпат», Михайло Попелюк-молодший, цього року вже виграв чемпіонат України з ендуро серед юніорів. Він має звання кандидата у майстри спорту. Ще одне юне дарування, 14-річний Андрій Жолоб, непогано виступає у класі до 85 см3.

Молодих коломийських гонщиків тренує кандидат у майстри спорту СРСР Роман Титик. Сам він брав участь у гонках у 1980-х роках під керівництвом нині вже покійного тренера Богдана Піскозу, але припинив ганятися через травми.

«Хочеться, щоби хлопці виступали у різних змаганнях, показували хороші результати, – говорить Титик. – Тренуватися доволі важко, бо хлопці вчаться. Здебільшого займаємося на вихідних чи під час канікул. Дуже важливо, щоб молодь займалася спортом, мала захоплення в житті. Бо без цього молоді люди часто втрапляють у неприємності. А мотоспорт – це радість: і учасникам, і батькам, і глядачам».

Довідка: Мотокрос – один із видів мотоциклетного спорту. В мотокросі замкнута траса має ґрунтове покриття, зазвичай з додатковими перешкодами – природними чи спеціально насипаними гірками, трамплінами, поворотами.

Кантрі крос – поєднання усього кращого з різних видів мотоспорту. Основна ідея – загальнодоступність. Участь можуть взяти практично всі, в кого є мотоцикл чи квадроцикл.

Джерело: Газета «Репортер»