друкувати


Поява в родині малюка – це не лише велика радість, а й суттєві витрати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-04 02:30:49

Поява в родині малюка – це не лише велика радість, а й суттєві витрати. Хтось рахує кожну копійку, тому намагається економити під час виношування, народження та й потім також. Якщо ж гроші не проблема, то шукають найкращого (вважається, найдорожчого, хоча це не завжди співпадає – Авт.) лікаря. У цьому матеріалі ми спробуємо відслідкувати «фінансову» історію однієї вагітності.

Перші кроки

…Людмила вже тиждень бавиться зі своїм малюком. Каже, пологи пройшли легко, народжувала сама, без стимуляції. Оскільки то була вже друга вагітність, то легше було як зі здачею аналізів, так із купівлею ліків, вітамінів, оплатою послуг.

«На облік у жіночу консультацію треба стати обов’язково. Це і для здоров’я мами та малюка необхідно, і проблем із поступленням у пологовий тоді не буде. При цьому слід сплатити «благодійний внесок» – 20-30 грн., – розповідає Людмила. – Далі серед перших витрат – УЗД. У приватних клініках ультразвукове дослідження коштує в середньому від 60 до 90 грн. У державних його можна зробити безкоштовно, проте є неофіційна такса за цю послугу, в середньому 20-30 грн. Кажуть, що державне обладнання вже застаріле, тому лікар може не виявити на ранній стадії якоїсь проблеми. Отже, щоби не переробляти згодом те УЗД, я вирішила не економити та піти до приватників».

Оскільки до кінця вагітності Людмила робила п’ять чи шість УЗД, то відповідно тільки за цю послугу заплатила близько 500 грн., хоча ще три роки тому при виношуванні першого сина УЗД обійшлося їй у 300 грн. І ще: якщо після такої процедури майбутня мама хоче проконсультуватися в лікаря-гінеколога, то в більшості приватних клінік Івано-Франківська це коштує близько 80 грн.

Економія на вітамінах

Немало коштів доведеться витратити й на додаткові аналізи, які необхідно здати, щоб виключити ті чи інші ризики. У жіночій консультації за загальні аналізи сечі й крові, які призначаються приблизно раз на тиждень, беруть по 15 грн. Час від часу лікар призначає майбутній породіллі здати кров із вени. Аналіз на TORCH-інфекції – близько 50 грн. Відповідно за повне обстеження, а це 10 інфекцій (краснуха, цитомегаловірус, інші) треба заплатити 500 грн.

Окремою статтею витрат є вітаміни та інші препарати, які приписують вагітним. Спеціальні вітамінні комплекси, які треба приймати по одній-три таблетки щодня, коштують близько 80-120 грн. за упаковку. Як правило, рекомендують прийняти їх хоча би дві-три упаковки. Крім того, вагітним зазвичай призначають препарати кальцію, фолієву кислоту, інше. Такий комплекс обійдеться приблизно у 150-200 грн. щомісяця.

«Власне на вітамінах цього разу я зекономила, – говорить Люда. – Справа в тім, що на початку вагітності мені загрожував викидень. Лікарі не могли точно з’ясувати, з якої причини, а оскільки кальцій міститься майже у всіх вітамінах, то я вирішила самовільно відмовитися від них».

Людмила каже, що особливе у цих всіх походеньках – черги. «Коли йшла, то знала, що менш ніж на три години розраховувати не варто. Думала, так буде тільки під час першого візиту, але й наступні рази нічого не змінювалось. Бо аж надто багато формальностей. Крім того, на лекцію по грудному вигодовуванню, наприклад, треба було поїхати тільки у вівторок і тільки о восьмій ранку. І це при тому, що у декретній відпустці я ще не була».

Майже обов’язковий атрибут вагітності – відвідування спецзанять, де батьків теоретично готують до пологів і навчають доглядати за малюком. У середньому такі курси коштують 500-1000 грн. Крім того, багато шкіл батьківства пропонують заняття арт-терапією для майбутніх мам (80-150 грн. за одне), уроки йоги, гімнастику та плавання для вагітних (50-70 грн. за заняття).

Ці курси, безумовно, корисні, але заощадити можна і на них, вважає Людмила. «Безкоштовні лекції про вагітність, пологи та грудне вигодовування часто читають у пологових будинках і жіночих консультаціях, – каже вона. – Там, до речі, дуже фахові психологи».

Зростають і витрати на харчування, адже майбутня мама потребує посиленого. Тут уже – аби добре, свіже та збалансоване, особливо економити не варто.

Коли пологи вже близько, треба готувати спецнабір – з медикаментів. Тут Людмила знову порівнює: «Якщо три роки тому я заплатила за все 130 грн., то цьогоріч – 270».

Ще – пелюшки та одяг для малюка, шапочки, шкарпеточки, рукавички, ковдру, присипку або крем. Від того, чи купувати, чи шити, чи, може, усе подарують, залежить ціна такого списку. Але щонайменше доведеться витратити понад 1000 грн. «Благо, що в нас багато чого залишилося від першого малюка, – каже Людмила. – Тож ми купували тільки розпашонки, повзунки та пелюшки, за що заплатили 210 грн. А якби брали все?..».

Якщо жінка хоче, щоб чоловік був присутній при пологах, – ще 150 грн. За словами Людмили, родзал, який називають сімейним, від «звичайного» нічим не відрізняється та жодних додаткових послуг при цьому немає.

Під лампочкою Ілліча

Офіційно пологи безкоштовні. Проте, переважна більшість жінок таки не ризикують народжувати без попередніх домовленостей. Так, Людмила розповідає, що попередньо вона теж домовлялася з лікарем, якому після народження планувала віддячити.

«Своєму лікареві ми заплатили за пологи 250 доларів, – каже Люда. – Медперсонал робив усе вчасно, акуратно, сумлінно, тому до них не маємо жодних претензій. Крім того, від нашої «подяки» вони відмовились».

От, що здивувало, так це бокси, куди завозять породіль. Жінка розповідає, що коли за кілька годин після народження дитини її завезли до боксу, вона була шокована. «Жіночко, вставайте, та йдіть до ліжка самі, бо ширина дверей не дозволяє завезти каталку всередину, сказала медсестра, – розповідає Людмила. – Тож, зібравшись із силами, я, звісно, якось доповзла до того ліжка. Та одразу подумалося про тих, які народжували важко, тож узагалі не можуть вставати…».

Та то було не все. Наступний шок – від самого приміщення. «Темно, під стелею висить лампочка Ілліча, на стінах – стара радянська плитка, половина з якої відпала. А на додачу – немає душу, туалету та… тепла. Це при тому, що опалювальний сезон у місті вже розпочався. Коли ж я запитала лікарів, чому холодні батареї, мені зніяковіло відповіли, що вони просто «завоздушені», – пригадує Люда. – Роздивилася, куди мене привезли, подумала: якби зняти двері та поставити грати, то цілком можна почуватися зечкою, яка народила в тюрмі».

За словами Люди, довершило всю цю картину харчування: вранці – чай із сухим хлібом, на обід – горохова зупа, пісна каша або макарони. «Якби не приносили з дому, то було б голодно, – каже Люда. – Зі своїм старшим сином за три роки була в різних лікарнях міста, та можу точно сказати, що тут – найгірше».

Цікаво, що у пологовому є дві платні палати, вартість яких – 300 і 450 грн. Там є все: туалет, душ, тепло, комфорт. Жінка каже, що планувала заплатити, щоб туди потрапити, але не встигла. Виявилося, що її випередили.

Головний лікар міського пологового Михайло Прудніков на запитання, чи є у пологовому кімнати для породіль покращеного планування, спершу відповів, що для всіх умови одинакові, платних немає. А далі уточнив: «За бажанням люди можуть залишати благодійні внески, хоча вони – необов’язкові. Крім того, немає значення, чи благодійники залишають гроші перед поступленням у пологовий, чи після. А до двох кімнат, у яких є душ і там справді затишніше, потрапляють ті, чия черга, незалежно від того, чи вони залишають благодійний внесок, чи ні». Також Прудніков додав, що минулого тижня один із благодійників залишив у пологовому три тисячі гривень.

За інформацією бухгалтерії, щомісяця на рахунок роддому від благодійників надходить до 20 тис. грн. Кажуть, ті гроші йдуть на ліки та обладнання, втім, відстежити конкретніше неможливо – перед самими благодійниками не звітуються. Щоправда, коли платиш, можна письмово рекомен­дувати витратити кошти на те, що вважаєш необхідним.


Цікаво: Чому малюки плачуть

Дуже часто новонароджені плачуть, і зрозуміти причину цього іноді буває непросто. Деякі батьки вважають, що дитячий плач є корисним, адже таким чином малюки розвивають свої легені. Інші впевнені, що від постійного крику дитина буде дуже нервовою, а згодом це може призвести до багатьох захворювань.

У будь-якому випадку, коли плаче немовля, це знак його невдоволення або неспокою. Якщо не звертати на нього уваги, то для дитини це буде справжнім стресом. У результаті може з’явитися свербіж, печія або навіть набряклість шкіри. Чому це відбувається? Все дуже просто. Коли шкіра дитини реагує, наприклад, на тепло або холод, вона подає сигнали до головного мозку, який у відповідь посилає певні імпульси до нервових закінчень шкіри. Після чого вони починають виробляти нейропептиди – хімічні субстанції, які провокують розширення судин і почервоніння шкіри. Те ж саме може статися під час будь-якої стресової ситуації. Істеричний плач немовляти може спровокувати надмірне виділення цих речовин. Результат – шкірна реакція, яка в деяких випадках може перерости й у захворювання. Наприклад, часто таким чином у новонароджених виникає висипка.

То чому плаче немовля? Однозначно відповісти на це запитання не можна. Може бути безліч причин. Наприклад, малюк голодний, або йому жарко, або навпаки – холодно. Можливо, його мучать коліки або в нього ріжуться зубки.

Батькам треба бути дуже уважними та спробувати зрозуміти свого малюка. Часто причиною постійного занепокоєння є подразнення в дитини шкірного покриву. Адже не секрет, що шкіра у новонароджених ніжна та вразлива. В основному висипка, почервоніння та подразнення виникають через використання звичайних підгузників, які створюють парниковий ефект. Батькам слід розуміти, що за новонародженим необхідний постійний догляд, особливо за його шкірою.

 

Джерело: Газета «Репортер»