друкувати


Трирічний малюк, упавши у чотириметровий колодязь, не отримав жодної травми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-03 02:30:20

І не лише залишився живим, але й лікарі, котрі обстежили дитину після того, як її витягли з каналізаційного колодязя, не виявили жодних травм. Єдине — хлопчик дуже перелякався.

Дмитрик — третя дитина в молодій сім’ї. У нього ще є дві молодші сестрички. Мама — Ангеліна Алексєєва, розповідала, що народжувала дітей, по суті, через рік. Наразі всі вони живуть в маленькій квартирі, яку знімають на вул.Руднєва в Надвірні. До речі, Ангеліна сама з багатодітної сім’ї. Можна сказати, перейняла своєрідну «естафету» від своєї мами.

Ми не розпитували жінку про її сімейну ситуацію. Обручка свідчила, що вона одружена. Але Ангеліна, ніби мимохіть, обмовилася, що, по суті, виховує дітей сама. Власне, це не стосується конкретно цього випадку. Просто вже у понеділок довелося почути: а де в той момент була мама, коли її дитина впала в колодязь? Звісно, питання зовсім не риторичне. Та повернемося до нашої історії.

Почнемо з того, що в будні Дмитрик ходить до дитячого садка, який розташований на цій же вулиці Руднєва, неподалік від будинку, де живе хлопчик.  Вихідні, звісно, проводить з мамою. Ось і цієї суботи він був вдома і дуже просився гуляти. Ангеліна спершу не пускала його. Але син дуже нудився у невеличкому помешканні, та й, мабуть, вистачало клопоту з меншими дітьми. До того ж погода надворі була чудова. Тим більше, що Дмитрик гуляє не сам, а в компанії хлопчаків із сусідніх будинків, де є й старші діти. А також, каже жінка, за ними спостерігають дорослі. Діти, як правило, ходять гратися на територію свого дитячого садка. і жодного разу ні з ким нічого лихого не трапилося. Тож мама врешті-решт відпустила сина на вулицю.

Та незабаром до неї прибіг один із хлопчиків і повідомив страшну звістку — її Дмитрик впав у колодязь. Як пізніше розповів і показав ручками хлопчик авторові цих рядків, коли він став на кришку люка, то вона перевернулася у нього під ногами. Коли жінка почула це, у неї від страху аж ноги підкосилися. В першу мить навіть не було сил бігти туди. Коли вона прибігла на місце події, там уже зібралися дорослі, були інші діти. Її синок, на щастя, був живим, але дуже переляканим і сильно плакав. Потім почав казати, що замерз. Мама побігла додому, взяла курточку і кинула дитині в колодязь.

Спершу люди намагалися самотужки витягти хлопчика з пастки. Хтось приніс триметрову драбину, та вона не досягала дна. Пізніше стане відомо, що глибина колодязя — чотири метри. Ангеліна повідомила про випадок з Дмитриком своїй мамі, а та вже зателефонувала до рятувальників. Працівники Надвірнянської СДПЧ-16 швидко прибули на виклик і витягли хлопчика. Після цього дорослі, аби не сталося чергової біди, засунули в колодязь величезну гілку, означивши таким чином небезпечне місце, яке, до речі, розташоване на пішохідній доріжці. Як розповідала Ангеліна, тоді вона почула від мешканки сусіднього будинку, що навесні в цей колодязь впала жінка. Вона зламала обидві ноги. Дмитрик, на щастя, фізично залишився неушкодженим. Але, без сумніву, дістав серйозну психологічну травму. За словами мами, всю ніч після цього випадку він прокидався з плачем. У понеділок вона навіть не пустила сина до садка. Хай побуде з нею.Ми розшукуємо той злощасний колодязь. Ось він, невеличкий у діаметрі, нині щільно закритий кришкою, здається, кустарного виробництва. Неподалік, метрів за 100, може більше, наштовхуємося на ще один. Тут отвір прикрито шматком якогось поіржавілого заліза. До речі, кришка ледь зсунута з місця. Щоправда, зверху її притискає масивне суцільне бетонне коло. Здається, також витвір місцевих умільців. Тут вже, звісно, не провалишся в колодязь. Але існує інша небезпека — зашпортатися, скажімо, в темряві об ту бетонну «споруду» і гепнутися на землю. Та, мабуть, це зробили не від доброго життя.

Біля того колодязя, куди впав Дмитрик, зустріли двох працівників місцевого водоканалу, якому він і належить. Чоловіки прийшли сюди не у зв’язку з суботнім випадком, а щоби почистити колодязь. Все ж не можемо не обминути цієї події. Робітники, щоправда, назватися бажання не мали, розповіли, що інколи діти наражають на небезпеку як самі себе, так і інших. Скажімо, деякі з них полюбляють таку «розвагу»: відсунути кришку люка і розгойдуватися. Потім усе так і залишають. Нещодавно одного такого шибеника чоловіки прогнали з колодязя...

Але найбільше дошкуляють крадіжки люків. Хоча ніби й міліція з цим бореться, на пунктах прийому брухту їх заборонено брати, проте це явище процвітає. Десь з місяць тому, за словами одного з наших співрозмовників, перевіряли стан каналізаційних колодязів у Надвірні. Так-от, на майже 80 з них він виявив відсутність люків. Звісно, їх вкрали. До речі, поцупили навіть люки з колодязів, розташованих неподалік від будинку міського голови. і це лише в системі водоканалу. А якщо згадати, що вартість одного люка становить 500, а то й більше гривень, то, зрозуміло, підприємству самому відновити все коштів не вистачить. Тим часом такі місця є небезпечними, подекуди навіть смертельними пастками. Можемо згадати, наприклад, як свого часу в такому колодязі, припорошеному снігом, загинув хлопчик в Івано-Франківську, котрий їздив на санках. У Калуші упав у колодязь лікар, якого терміново викликали на роботу зробити операцію хворому. Чоловік залишився живий, але серйозно потерпів. Зрештою, щороку трапляється чимало таких випадків. Добре, що пригода з Дмитриком закінчилася так щасливо. Але щастить не всім...

Автор: Ігор НИКОРОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА