друкувати


Вершини кузні чемпіонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-01 05:30:41

З усіх захоплень діти, мабуть, найбільше люблять спорт. Ось підбігає до директора Коломийської ДЮСШ №1 схвильований хлопчина:

— Василю Васильовичу, прийміть мене на гімнастику. Я дуже люблю цей вид спорту!

Як же пояснити дитині, що нема місця, зал малий, до того ж групи укомплектовані?

— То і йдеш назустріч, бо хтозна, може це — майбутній чемпіон, — каже директор, заслужений майстер спорту України Василь Хмуляк. — Намагаємося створити нашим дітям, яких майже півтисячі в школі, всі умови для спортивного розвитку. Ось у відділенні гімнастики працюють десять груп, дітей навчають четверо викладачів-тренерів. Вихованці показують на обласних змаганнях добрі результати.

А які успіхи в легкоатлетів? У школі укомплектовано п’ять груп. Юні спортсмени не поступаються у лідерстві, на обласних змаганнях займають місця не нижче другого. Тут задають тон такі, як Настя Ткачук — переможець цьогорічного чемпіонату Європи серед молоді. Вона виконала норматив майстра спорту міжнародного класу — гідний результат зусиль заслуженого тренера Петра Лабича. Вихованці Ірина Шепетюк і Роман Бублик — члени збірної команди України, чемпіони Європи серед молоді з естафетного бігу.

Директор задоволено відгукується про роботу тренерів-викладачів Дмитра Куца і Романа Стефанюка, які шліфують майстерність баскетболістів. Обнадіюють також юні футболісти, які виступають на першості дитячо-юнацької футбольної ліги області. Згуртовують їх тренери Олександр Уткін, Олександр Стромецький і Андрій Срібний, які відроджують місцевий футбол, терпеливо і наполегливо вирощують сильних гравців.

Активно підкорюють висоти спорту вихованці відділення вільної боротьби, які входять у десять навчальних груп. Цьогоріч чемпіоном України серед юнкорів став Олег Литвинчук — учасник чемпіонату Європи в Стамбулі. Бронзовим призером чемпіонату України серед юніорів став Григорій Шулепа. До речі, команда коломийських борців — одна з передових в області та Україні. Цьому сприяє і досвід тренерів, і обмін технікою боротьби на традиційному міжнародному турнірі імені Олекси Довбуша, який щороку проводиться в Коломиї. У ньому беруть участь спортсмени України, Росії, Білорусі, Польщі, Вірменії, Грузії, Болгарії, Молдови. Цього року срібним призером турніру став Олег Литвинчук, Микола Угринчук та Ігор Василишин — бронзовими призерами. Цей турнір — справжня академія боротьби, адже тут є на кого рівнятися.

Спортивна школа, якій уже за п’ятдесят п’ять років, має свою славну історію. Ось би ще привести до естетичного рівня другий поверх, зробити там ремонт медкабінету, тренерської, залу з вільної боротьби та гуртожитка, реконструювати котельню, замінити двері... З дверима обіцяв сприяння депутат обласної ради Богдан Гдичинський, чого з нетерпінням чекають у ДЮСШ. З цим питанням керівництво звернулося до міського голова Ігоря Слюзара.

— Хочемо бути на європейському рівні, — зауважує директор. — Недарма нас називають коломийською кузнею чемпіонів.

Автор: Василь МИХАЙЛОВИЧ
Джерело: "Вільний голос"