друкувати


Чи вбережемося від грипу?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-01 02:30:06

Ще не так давно усі ми нарікали на нестерпну жару, що немає чим дихнути, намагалися якнайменше натягнути на себе одягу, а тепер з кожним днем стає холодніше, дошкуляють приморозки, тумани, холодна осіння мжичка, які збільшують ризик підхопити весь комплекс ГРЗ. Наскільки глибоко можемо загрузнути в хворобу, залежить, звичайно, від нашого з вами імунітету. На теми грипу спілкуємося з гостем редакції Ольгою Ревою, завідувачкою інфекційного кабінету Коломийської центральної поліклініки.

— Ольго Миколаївно, напевно, варто ще раз нагадати про епідеміологію грипу, про його лікування.

— Джерелом збудника є хворі з вираженими або стертими формами хвороби, рідше — здорові вірусоносії. Зараження відбувається повітряно-крапельним механізмом передачі. Інфікування найчастіше настає під час розмови, кашлю, чхання. Аденовіруси, крім цього можуть розмножуватися в тонкому кишечнику і виділятися з фекаліями (у пізні терміни хвороби). Віруси мають високу стійкість в умовах зовнішнього середовища. Рівень захворюваності підвищується в осінньо-зимовий період і ранньої весни, в сиру і холодну погоду.

Хворі на ГРЗ або грип зобов’язані залишатися вдома. Обов’язково викликати лікаря на дім і виконувати всі його призначення без винятку. Ні в якому разі не займатися самолікуванням.

— Як вберегтися від цієї недуги, як зміцнити імунітет, адже відомо, що запобігти захворюванню завжди легше, аніж лікувати? Між іншим на профілактику недуг, в тому числі інфекційних, в більшості розвинених країн виділяють майже 90% фінансування медичної галузі. В окремих країнах, наприклад, у Фінляндії, імунізація — конституційний обов’язок громадян.

— Важливим заходом запобігання поширення грипу та ГРЗ є раннє виявлення хворого, його ізоляція в домашніх умовах або в умовах спеціалізованого стаціонару. В період підвищення захворюваності необхідно заборонити проведення заходів, що збирають велику аудиторію (дитячі ранки, дискотеки, фестивалі та інші масові заходи). Працівники лікувальних закладів, дитячих та торгових закладів, транспорту та інші повинні користуватися марлевими пов’язками. Основою профілактики інфекційної недуги є імунізація — введення в організм вакцини. Шкода, звичайно, що вчені ще не винайшли вакцини від раку, СНІДу. Щороку завдяки вакцинації вдається врятувати близько 2 млн людей. Найбільш вразливими до простуди є діти та люди похилого віку. Масову вакцинацію краще проводити в жовтні-листопаді. Профілактичні препарати (вакцини) реалізують аптечні мережі Коломийського району без рецепта. Попередньо необхідно проконсультуватися зі спеціалістом. Щеплення можна зробити в кабінеті профщеплень Коломийської ЦРП (вул.Шухевича, 76). Планова неспецифічна профілактика включає застосування екстракту елеутерокока, оксулінової або гіоксизонової мазей та ультрафіолетового опромінення.

— Щеплення є обов’язковим?

— Звичайно, вакцинація є обов’язковою, але не примусовою. Зазвичай, кожен українець має визначитися: чи перехворіти йому чи імунізуватись.

— Оскільки про імунітет треба подумати заздалегідь, а не тоді, коли вже захворіли, то що можна порадити читачам щодо зміцнення імунітету?

— Споживати вдосталь різноманітних вітамінів, фруктів, які містять аскорбінку, достатньо давати організму білкової їжі, макро- та мікроелементів, якісної питної води. Здорова людина має вживати таку кількість рідини, яка дорівнює п’яти відсоткам її ваги. Здоровий сон також активізує імунну систему.

— Які фактори ослаблюють імунітет?

— Негативно впливають гострі стресові ситуації, куріння, алкоголь, постійне вживання ліків, неповноцінне харчування, несприятливе навколишнє середовище.

Що ж, залишається подякувати лікарю за спілкування, побажати всім міцного здоров’я. Надіємося, що епідемія грипу Н1N1 цьогоріч не повториться.

Насамкінець про те, як запобігають грипозному захворюванню коломийці.

Стефанія, 43 роки: Найперше, втягую ніздрями випари підпаленого часникового стебла. Полощу горло водним розчином прополісу, споживаю щодень 3-4 яблука. Змащую ніздрі бальзамом в’єтнамського виробництва.

Максим, 30 років: Вживаю тричі на день по чайній ложці меду, до якого додаю чорного і червоного перцю.

Галина, 38 років: Щодень п’ю воду з лимоном і медом. Вживаю часник, цибулю, сушену суницю, малину, перетерту з цукром. Соком з лимона з олією змащую ніздрі. Полощу горло буряковим соком.

Ігор, 40 років: П’ю червоне вино з корицею і медом. Не ігнорую шипшиною, калиною, яблуками. Майже щодень вживаю хрін, гірчицю.

Щодо вакцинації, то препарат, її як дізналася коштує в аптеках недешево, від 85 гривень до 140. Вакцина, вироблена у Франції, коштує 55 грн. Наразі їх завозять в аптеки лише по замовленню.

Свої думки щодо щеплення висловили декілька мешканців Коломиї.

Оксана, 38 років: Категорично проти зайвого втручання в організм. Ще не відома побічна дія вакцини. Знаю випадки, коли щеплена людина всеодно захворіла на грип.

Олеся, 63 роки: Переконалася, що вакцина не є панацеєю від грипу, і не рятує від епідемії. Може організму і зашкодити. Зміцнюю імунітет споживанням свіжих овочів та фруктів. Надаю перевагу трав’яним чаям.

Тетяна, 56 років: Як медичний фахівець, упевнена, що вакцинація — потрібна. Захворювання протікає в легшій формі, грип дає менше ускладнень, хворий швидше одужує.

Отож, скільки людей — стільки різних думок. Вам вирішувати, як вберегти найцінніший скарб, даний від Бога — здоров’я, якого неможливо купити навіть і за великі гроші.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Джерело: "Вільний голос"