друкувати


Про зміни в пенсійному забезпеченні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-31 04:10:03

Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» набув чинності з 1 жовтня цього року.

У Законі передбачено внесення змін у 22 законодавчі акти, що регулюють призначення трудових і спеціальних пенсій, чим покладено початок роботі з подальшої уніфікації пенсійного законодавства. У новому Законі закладено нові принципи щодо пенсійного страхування; висунуто нові вимоги до страхового стажу громадян, а саме:

— поступове, протягом 10 років — по півроку за рік, підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років;

— підвищення мінімального страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, із 5 до 15 років; збільшення страхового стажу необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком та підвищення пенсії за понаднормативний стаж для нових пенсіонерів: жінкам — із 20 до 30 років, чоловікам — із 25 до 35 років;

— військовослужбовцям збільшено необхідну вислугу років для призначення пенсії із 20 до 25 років;

— для призначення спеціальних пенсій збільшено страховий стаж: жінкам — до 30 років, чоловікам — до 35 років (згідно спеціальних законів).

Для розрахунку розміру пенсії запропоновано враховувати середню заробітну плату по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, а для перерахунку пенсії — середню заробітну плату, з якої призначено (перераховано) пенсію.

Крім того, надано можливість із заробітку для обчислення пенсії виключати періоди догляду за дитиною до трьох років, за інвалідом І групи, перестарілим або дитиною-інвалідом, періоди строкової військової служби.

Що стосується пенсіонерів, які працюють, то перерахунки їхніх пенсій у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму здійснюватимуть лише після звільнення їх із роботи.

Щоб пом’якшити наслідки запровадження нового пенсійного закону, у ньому передбачено певні компенсаторні й заохочувальні заходи, розраховані на платників страхових внесків і найманих працівників. Зокрема, ідеться про таке:

установлено одноразову допомогу в розмірі 10 призначених пенсій у разі виходу на пенсію працівникам бюджетної сфери (вчителі, лікарі);

на період підвищення пенсійного віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5% за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію;

протягом перших трьох років після запровадження закону (до 01.01.2015 р.) добровільний вихід на пенсію жінок після досягнення 55 років за умови наявності у них не менш як 30 років страхового стажу та у разі звільнення з роботи.

Крім того, якщо внаслідок прийняття цього Закону розмір пенсії зменшується, пенсія буде виплачуватись у раніше встановленому розмірі.

Перерахунок пенсій непрацюючих пенсіонерів, призначених до 1 жовтня 2011 року, в зв’язку з прийняттям закону, буде проведено працівниками Пенсійного фонду без надання додаткових документів.

Пенсіонерам, у яких відбулися зміни з працевлаштуванням (звільнення з роботи, поступлення на роботу) і про це не повідомлено управління, просимо звернутися з трудовою книжкою для внесення вірних даних про роботу.

Телефон для довідок в управлінні Пенсійного фонду в Коломийському районі 4-70-03.

Автор: Галина ЧЕРЕДАРЧУК, заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Коломийському районі

Джерело: "Вільний голос"