друкувати


На Прикарпатті давно нікого не здивуєш продажем "лівого" алкоголю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-28 05:30:43

На Прикарпатті, як і по всій Україні, давно нікого не здивуєш продажем «лівого» алкоголю. Такі квартири називають точками, спиртне – розливухою. Тут можна придбати на винос півлітра розведеного спирту або прямо там «потягнути» 100 грамів із бутербродом. Факти відомі, адреси – теж. Сусіди плачуть і воюють, а результату – жодного. Невже на них дійсно нема управи?

Звісно, що жити в одному будинку з «точкою» непросто. Відтак сусіди скаржаться. За словами мешканця будинку по вул. Бельведерській, 6 Тараса Романюка, в них подібний «заклад» функціонує вже років так із десять. Майже всіх колег-конкурентів у центрі міста вже закрили. А ці все одно працюють. Це попри те, що з 22 січня цього року змучені сусіди активно пишуть звернення – в міліцію, податкову міліцію, міськвиконком тощо.

«Вже багато років ведеться систематичний продаж алкоголю особам маргінального зовнішнього вигляду, – йдеться в одній із таких скарг, – безхатченкам, які часто справляють свої фізіологічні потреби прямо в під’їзді, на вулиці біля будинку вчиняють п’яні дебоші, вживають нецензурну лайку, валяються п’яними».

Проте, неодноразові звернення у міліцію з цього приводу ні до чого не призводять. Як говорить Тарас Романюк, спершу роблять вигляд, що відбувається слідство, а потім усе затихає. А згодом фальсифікат як продавали, так і продають.

«Це триповерховий будинок. А в один день може бути 200-300 і навіть до 500 «клієнтів», – розповідає Романюк. – І ходять вони від п’ятої ранку до першої ночі. Я поставив кодовий замок, а сусідка, у якої вони то купують, диктує їм код. Так вони й заходять».

Тарас Романюк каже, що багато разів пробував говорити з сусідкою. Вона нічого не заперечує. Бо зовсім не боїться наслідків. Тому він припускає, що міліція її «кришує»…

Керівник центру зв’язків із громадськістю обласного УМВС Василь Гультайчук причетність дільничного до цієї справи спростовує. «По цій жінці порушено кілька кримінальних справ, – говорить він. – Дільничний подає інформацію. І працівники служби по боротьбі з економічною злочинністю їдуть та фіксують факт. Далі вилучають фальсифіковану горілку. І справа потрапляє до суду. Ті присуджують штрафи».

Начальник міського відділу УМВС Василь Кіцелюк додає: ця мешканка раніше вже чотири рази була судима. Більше того, 24 жовтня о 19 годині працівники міліції знову ж зробили контрольну закупку…

«Ми провели заходи по відпрацюванню цієї адреси, – каже Кіцелюк. – Було зафіксовано факт продажу алкогольної продукції з ознаками фальсифікату мешканкою вул. Бельведерська, 6/2. Вилучили 4 л алкоголю. Тепер буде порушена кримінальна справа. Матеріали передали слідству».

Кіцелюк підтвердив: щодо жінки дійсно порушено аж чотири кримінальні справи. Проте далі справи йдуть у суд. А там – лише штрафи. Мовляв, суд за таку категорію злочину тільки це й може зробити.

«А от чи вона платить ці штрафи, я не знаю, – сказав «Репортеру» Василь Кіцелюк. – Але якби вона їх не платила, то виконавча служба мала б накласти арешт на майно».

Начальник міської міліції переконує, що біда навіть не в тому, що ця жінка продає «розливуху». Основна проблема, що хтось постачає їй спирт. «Зараз працюємо по її постачальниках, – говорить він. – Якщо вона не матиме, звідки придбати, то не буде й торгувати. Тому працюємо».

Щось не віриться, що за десять років не можна було вирахувати канал постачання та прикрити «заклад», який і судів не боїться. А може, там спиртова свердловина?..

Джерело: Газета «Репортер»