друкувати


Полуниця захищає шлунок від руйнівної дії алкоголю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-27 01:45:31

Команда італійських, сербських та іспанських дослідників підтвердила захисний ефект полуниці при дії алкоголю, провівши досліди на щурах, передає The Times of India.

Доктор Сара Туліпані з Університету Барселони, пояснює, що "позитивний ефект від полуниці пов'язаний не лише з її антиоксидантними властивостями, але також з тим, що вона активує антиоксидантний захист та ензими тіла".

Результати досліджень показують, що дієта, багата на полуницю, може мати позитивний ефект, якщо йдеться про запобігання шлунковим захворюванням, пов'язаним з генерацією вільних радикалів або інших активних форм кисню, йдеться в статті, опублікованій вченими в журналі Public Library of Science One.

Крім того, за їх словами, полуниця також може уповільнити утворення виразок шлунку у людей. Гастрит або запалення слизистої оболонки шлунку пов'язані зі вживанням алкоголю, але також можуть бути викликані вірусною інфекцією або нестероїдними протизапальними препаратами (наприклад, аспірином). У цих випадках вживання полуниці може зменшити пошкодження слизової оболонки шлунку, відзначає Мауріціо Баттіно з Політехнічного університету Марке (Італія).

Учені провели експеримент на щурах: протягом 10 днів їм щодня давали їсти по 40 міліграм полуничного екстракту на кілограм ваги. Потім щурам дали алкоголь і проаналізували стан їх шлунків. Виявилось, що у тих гризунів, які вживали екстракт, виразки були менші, ніж у інших.

Джерело: Освітній портал