друкувати


Серед сучасних підлітків нестримно поширюється нова хвороба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-27 11:30:02

Серед сучасних підлітків нестримно поширюється нова хвороба, яку ЗМІ охрестили терміном "дранкорексія". Нова екзотична недуга описується як поєднання регулярного неврегульованого харчування і надмірного вживання алкоголю.

Вчені Університету Міссурі (США) провели опитування і виявили, що 16% молодих людей обмежують вживання їжі, заради "алкогольних" калорій, щоб не зіпсувати фігуру. Причому дівчат, що практикують подібний метод, було утричі більше, ніж хлопців.

Мотивацією цієї тактики є сукупність трьох чинників: підлітки не хочуть псувати фігуру, хочуть швидкого сп'яніння і, крім того, економлячи на їжі, вони відкладають кошти на випивку. Тим часом вчені попереджають, що дранкорексія може мати небезпечні когнітивні, поведінкові та фізичні наслідки. Ця недуга піддає людей ризику розвитку серйозніших розладів харчової поведінки або наркоманії.

"Позбавлення мозку адекватного харчування і вживання великої кількості алкоголю може бути небезпечне, - говорить доцент кафедри соціальної роботи і охорони здоров'я Університету Міссурі Вікторія Осборн. - Разом вони можуть викликати короткострокові і довгострокові когнітивні проблеми, включаючи труднощі з концентрацією уваги, навчанням та ухваленням рішень".

Джерело: Освітній портал