друкувати


Колись у потічку, який протікає "прифранківським" селом Угринів, плавала риба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-21 01:45:07

Колись у потічку, який протікає «прифранківським» селом Угринів, плавала риба. Зараз – нечистоти та фекалії. Поруч із гаражними кооперативами, що по вулиці Тролейбусній, це відчувається дуже добре. Запах – не до парфумів, труби забиваються, в дощ вода затоплює місток. Власникам гаражів навіть не завжди вдається поставити авто…

Як каже депутат Івано-Франківської міськради Роман Харук, вони разом із представниками муніципальної комісії з благоустрою вже кілька разів виїжджали на місце та вивчали питання. Єдине, що вдалося з’ясувати, – це те, що нечистоти стікають із дощового колектора, який знаходиться на балансі радіозаводу (нині ВО «Карпати»). Припустити, що ці відходи скидає завод, нелогічно, адже там своя каналізація. А от те, що хтось самовільно «додає» свої стоки до дощівки, – цілком ймовірно. Відтак, зараз постало питання – хто? І чи знає він, що його фекалії йдуть у потічок?

За словами керівника інспекції з благоустрою Степана Кукули, інших припущень, звідки можуть потрапляти нечистоти, крім як від самовільних врізок мешканців Угринова, немає. Мовляв, завод ніколи б не дав на це дозвіл.

Так і є. «Дозволу врізатись у колектор ніхто не давав, – запевняє директор ВО «Карпати» Дмитро Втерковський. – Якби ми дозволили, то відповідали б за це. Натомість, я навіть обстежити не маю права. Є громада, депутати, сільський голова, які можуть прийти та перевірити. Але біда в тому, що там живе влада, яка не пустить нікого. Наприклад, чи дозволить перевірити своє подвір’я головний лікар санстанції? Ніколи. А заступник прокурора пустить до себе? Не пустить. А як я маю прийти до них, якщо вони мені скажуть, що це їхня приватна власність? Мені що – брати автомат, пістолет і йти?».

Втерковський переконує, що тут може впливати тільки сільська рада. Мовляв, саме з них слід питати. «Треба починати з того, як видавалися плани під будівництво, як вони «посадили» будинки на високовольтні лінії, як усі мешканці цих вулиць поврізалися без дозволів у колектор, – продовжує Дмитро Втерковський. – Бо коли видавали плани, то мали чітко розмежувати колектор, щоб туди ніхто не врізався».

За словами керівника ВО «Карпати», мешканці Угринова будували й навіть поверх колектора, не питаючи у заводу дозволу. Він каже, що кілька років тому завод намагався втрутитися в ці питання – звертався у санстанцію, міліцію, прокуратуру. Але даремно – ніхто не відреагував.

Натомість, сільський голова Угринова Мирон Вівчаренко цього не підтверджує і не заперечує. Говорить, що спершу самовільні врізки від «селян» ще треба довести – а вже потім нарікати. «Треба доручити, щоб служби, які обслуговують отой стічний трубопровід, дослідили це питання, – каже Вівчаренко. – Бо у нас немає такої служби. Так, по території села дійсно проходить трубопровід, який колись проклав радіозавод. Хоча зараз важко навіть сказати, чи був у них на це дозвіл. Бо жодних документів чи рішень у нас не знайдеться».

До речі, сільський голова не тільки підозрює, що радіозавод у радянські часи міг самовільно збудувати колектор, він говорить, що і стоки можуть бути саме заводськими.

«Це може і радіозавод скидати, – припускає Вівчаренко, виправдовуючи угринівців. – Щоб говорити точно, треба знати їхні мережі і бути впевненими в тому, що вони мають свою каналізацію. Я думаю, що треба створити комісію та залучити міські служби. Якщо виявиться, що це люди з села, то будемо на них впливати».

Врешті, зітхає сільський голова Угринова, село розташоване поруч із містом. І селяни теж хочуть жити в нормальних умовах. Натомість, провести каналізацію в селі – складно та дорого. Тож половина Угринова (новобудови) каналізацію мають – вони підключені до мереж «Водоекотехпрому», а стара частина села без каналізації. Хочеться додати – це все офіційно, а як воно насправді, ніхто не знає.

Отже, завод показує пальцем на село, а звідти – такий самий жест. Проте, питання вже навіть не в тому, хто винен, а як це припинити? Тут теж – проблема.

Начальник виробничого відділу КП «Водоекотехпром» Іван Палімон запевняє, що це не їхня робота. Мовляв, колектор має свого балансоутримувача (ВО «Карпати»), який і повинен вирішувати це питання…

Начальник державної екоінспекції Ігор Яківчук повідомляє, що за останні півроку до їхньої служби звернень від представників гаражних кооперативів не було. Відтак, перевірки вони не проводили…

Керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула переконує, що вина за самоврізки лежить на балансоутримувачі (ВО «Карпати»). І саме йому відповідати. «Він винен, тому що має обстежувати свої мережі», – пояснює Кукула.

Отакої. Є проблема. Нічия. Особливо, якщо згадати, що люди в Угринові живуть, дійсно, «не останні». Виглядає, що легше потічок закопати чи закрити ті гаражні кооперативи. Але куди попливуть ті фекалії? Якби ж у високі кабінети…

Джерело: Газета «Репортер»