друкувати


Лікарі просять іванофранківців повернути амбулаторні картки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-20 09:30:16

Відколи пацієнтам лікарень і поліклінік Івано-Франківська дозволили зберігати амбулаторні картки вдома як особисту власність, медики втратили чіткий контроль за медичними картками, та й доволі часто сама людина не стежить за своєю карткою.

На сьогоднішній день населення Івано-Франківська налічує майже 240 000 мешканців. Практично кожна людина хоча б раз у житті зверталася за допомогою до медиків. Усі ці звернення фіксуються у так званій амбулаторній картці пацієнта. Її заводять при першому зверненні хворого до лікаря. У ній відмічають дані про стан перебігу того чи іншого захворювання і, аналізуючи цю інформацію, медики можуть оперативніше зрозуміти причини певної хвороби чи скерувати людину на ЛКК, де їй нададуть певну групу інвалідності.

Коли людина вперше приходить до певного спеціаліста, той може визначити, чим раніше хворіла людина, чи є у неї алергічна реакція на певні види ліків, яке саме обстеження необхідно провести в першу чергу.

Раніше усі амбулаторні карточки зберігалися в реєстраційних відділеннях поліклінічних закладів міста. Тепер ситуація складніша.

«За останні роки ми спостерігаємо тенденцію до втрати амбулаторних карточок, — розповідає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк. — Близько 30% пацієнтів кажуть, що загубили свої медичні картки. А в такому випадку усю втрачену інформацію вкрай важко відновити, адже на комп’ютерні носії дані перенесені не були і якщо тепер людина звертається до лікаря, усю роботу потрібно починати з чистого аркуша. В майбутньому, я сподіваюся, будуть електронні карточки, і вся інформація зберігатиметься на своєрідних чіпах. Проте зараз я хочу попросити усіх жителів Івано-Франківська повернути свої амбулаторні карточки на зберігання до реєстраційних відділень поліклінік. Кожен має зрозуміти, що ця карточка є медичною історією його життя, історією його здоров’я. І ці історії повинні належно зберігатися, архівуватися, щоб при потребі навіть правнуки могли підняти ці карточки і дізнатися, чим хворіли їхні предки».

На даний час медики працюють над створенням електронного реєстру пацієнтів. Тому будуть виділені окремі люди, які працюватимуть з амбулаторними карточками і переноситимуть інформацію з них на електронні носії, щоб сформувати згодом паспорт здоров’я тієї чи іншої людини.

Про необхідність повернення амбулаторних карточок до медичних закладів говорять і головні лікарі міських поліклінік.

«У нас є наказ Міністерства охорони здоров’я про повернення карточок в реєстратури поліклінік. Амбулаторні карточки пацієнта повинні зберігатися в медичних закладах. Я хочу звернутися до усіх пацієнтів і попросити їх поставитися до ситуації з розумінням. Ми обіцяємо, що їхні карточки будуть збережені, що ми за них відповідаємо. Але амбулаторна карточка повинна зберігатися лише в реєстратурі лікувальної установи», — каже головний лікар міської поліклініки №2 Оксана Ткачук.

Лікарі міста просять мешканців Івано-Франківська оперативно відгукнутися на їхнє прохання. Адже турбота за здоров’я людини — справа кожного з нас.

Джерело: Газета «Репортер»