друкувати


Найвищі зарплати в Україні платять у Києві, найменші - у західних регіонах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-19 02:45:14

Найбільше в Україні заробляють банківські співробітники, машинобудівники і нафтовики, повідомили у Держстаті.

За словами першого заступника голови Державної служби статистики України Вадима Піщейко, найбільші зарплати зафіксовані у представників банківського сектора, машинобудування та нафтопереробної галузі. Найменшими залишаються зарплати в сільському господарстві і бюджетній сфері.

Найвищу зарплату (на 3,5-52,1% вище середнього рівня) в січні-серпні нинішнього року отримували працівники підприємств Києва та Київської області, а також регіонів, де сконцентровані підприємства гірничо-металургійного комплексу: Донецької, Дніпропетровської, Луганської та Запорізької областей. Найнижчі показники (на 24,3-29,1% нижче середнього рівня) були в Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській та Волинській областях.

За даними Державної служби статистики, середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника за січень-серпень 2011 склала 2550 грн, Що в 2,7 рази вище рівня мінімальної заробітної плати. У порівнянні з відповідним періодом 2010 року заробітна плата збільшилася на 18,1%.

Зростання номінальної заробітної плати протягом січня-серпня спостерігалося щомісячно, зменшення показника в серпні порівняно з липнем є сезонним явищем.

Варто відзначити, що за даними того ж таки Держстату, реальна зарплата в Україні збільшилася за рік лише на 6%, що втричі менше за номінальний показник.

Як повідомлялось, згідно з опитуванням, щоб не почувати себе бідними, 54% українців хочуть отримувати зарплату від 2700 гривень на людину в місяць.

Джерело: ТСН