друкувати


Легальна робота сьогодні — достойна пенсія завтра

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-15 12:30:35

З метою легалізації зайнятості населення, легалізація заробітної плати, підвищення рівні оплати праці, посилення ефективності державного контролю за додержанням законодавства про працю та підвищення рівня захисту трудових прав працюючого населення за дорученням уряду Міністерство соціальної політики України розробило три законопроекти.

Закон України «Про відповідальність підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, фізичних осіб — підприємців та інших суб’єктів підприємницької діяльності у сфері праці»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо мінімальних розмірів оплати праці та гарантії їх забезпечення»);

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про працю)».

У законопроектах вперше зафіксовано поняття гарантованої заробітної плати, поняття мінімальної заробітної плати приведено у відповідність до міжнародних стандартів, змінені норми контролю підприємств у сфері трудових відносин і передбачено посилення відповідальності роботодавців , зокрема, за виплату зарплати на рівні нижче мінімальної або пізніше від встановленого терміну.

Гарантована заробітна плата визначатиметься відповідно до кваліфікації працівника. Загалом пропонується вісім категорій, які регулюватимуть відносини в приватному недержавному секторі, неохопленому галузевими угодами.

Мінсоцполітики пропонує запровадити штрафи за ухилення від укладення трудового договору й виплату винагород без нарахування та сплати страхових внесків і податків. Пропонується ввести штраф — дві тисячі неоподатковуваних мінімумів за кожного неоформленого працівника. На сьогодні це буде 34 тис. грн.

Крім того, передбачаються штрафи за порушення термінів виплати зарплати або нарахування її в неповному обсязі в розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів (2 тис. 250 грн) за кожного працівника, а також за нарахування та виплату заробітної плати, нижчої від установленої за виконану працівником місячну годинну норму, в розмірі 700 неоподатковуваних мінімумів (11 тис. 900 грн) за кожного працівника. За інші порушення вимог трудового законодавства про працю — 150 неоподатковуваних мінімумів, тобто 2 тис. 250 грн за кожного працівника.

Законопроектами також передбачається посилити відповідальність керівників підприємств. Раніше це було 50 неоподатковуваних мінімумів, а зараз пропонується 500.

Прийняті закони дозволять захистити конституційне право громадян на своєчасне одержання винагороди за працю та забезпечить позитивний вплив на стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати, дозволять легалізувати зайнятість населення та сприятимуть викоріненню виплати заробітної плати «в конвертах», збільшенню надходжень до бюджетів всіх рівнів та Пенсійного фонду України.

Територіальна державна інспекція праці у Івано-Франківській області постійно здійснює контроль за станом дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства та проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу стосовно легалізації заробітної плати.

З метою забезпечення захисту прав працівників ТДІП у Івано-Франківській області у І півріччі 2011 року проведено 707 перевірок у 643 роботодавців, з них на 617 перевірених підприємствах виявлено 2048 порушень вимог трудового законодавства. Найчастіше порушуються такі норми трудового законодавства: щодо оплати праці (11 53 порушень або 56,3% загального числа виявлених), щодо укладення трудових договорів (472 порушення або 23,0% виявлених), робочого часу і часу відпочинку (303 порушень або 14,8% виявлених), ведення трудових книжок (90 порушень або 4,4% виявлених). Найбільша питома вага порушень припадає на організації та установи приватної форми власності, а за видами діяльності — на підприємства оптової та роздрібної торгівлі, промисловості та будівництва.

Всього за І півріччя 2011 року до винних посадових осіб вжито заходи адмінипливу, а саме: складено та передано до суду 581 протокол про адміністративні правопорушення за ст.41 ч.1 КУаАП та за невиконання законних вимог державних інспекторів праці винесено 63 постанов за ст.188-6 КУпАП. На усунення виявлених порушень керівникам перевірених підприємств видано 647 приписів.

Автор: Галина САМУЛЯК, державний інспектор праці в Коломийському районі
Джерело: "Вільний голос"