друкувати


Після гарячого сексу можна втратити пам'ять... в прямому сенсі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-14 03:10:14

Перенапруга під час сексу, підняття важких предметів і навіть походу в туалет може призвести до короткострокової втрати пам'яті, з'ясували вчені.

Як приклад науковці навели випадок 54-річної жінки, яка в паніці звернулася до Вашингтонської лікарні, бо після статевого акту з чоловіком повністю втратила всі свої спогади про попередні 24 години.

Такий рідкісний феномен дістав назву "перехідної глобальної амнезії". Ця амнезія - явище тимчасового характеру, але настільки сильно впливає на людину, що проявляється дуже гостро.

Неврологи заспокоюють, що мозку не завдається якої-небудь шкоди. Дійсно, сканування мозку жінки в лікарні Джорджтаунського університету показало, що жодних пошкоджень не було.

Дуже мало відомо про те, що викликає подібний стан, хоча деякі лікарі вважають, що причиною може бути неправильна робота судинних клапанів у шиї. Замість того, щоб закриватися, вони залишаються відкритими, дозволяючи таким чином проштовхнути бідну киснем кров, яка має текти вниз до серця, назад наверх через яремні вени і в область мозку, яке керує спогадами.

За статистикою, на рік фіксується 3-5 випадків подібної амнезії на 100 тисяч людей. Зазвичай пам'ять повертається через кілька годин. До амнезії можуть привести важки фізичні вправи і навіть похід в туалет.

Найбільшому ризику піддаються люди 50-60 років. Але якщо ви раптово втратили пам'ять, медики закликають негайно звернутися за допомогою, оскільки це може бути симптомом якоїсь більш серйозної хвороби, наприклад, інсульту.

Джерело: ТСН