друкувати


Показові операції литовських хірургів в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-11 04:30:38

В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні п’ять показових операцій на коронарних судинах серця провели інтервенційні кардіологи вільнюської клініки «Кардіоліта» Валдас Бількіс та Александрас Кібарскіс. Перед тим на прес-конференції у міськвиконкомі журналісти почули від гостей, що підготувати такого спеціаліста зі звичайного кардіолога непросто — для цього потрібно близько року.

Знана в Європі литовська клініка, з якою ЦМКЛ зав’язала партнерські стосунки, вирішила допомогти своїм українським колегам у становленні нової для Прикарпаття галузі медицини — малоінвазивної кардіохірургії.

У «Кардіоліті» вже стажувалися протягом місяця чотири івано-франківські лікарі, які й асистували її спеціалістам при проведенні операцій у відділенні малоінвазивних методів діагностики та лікування ЦМКЛ. Також недавно у Вільнюс було направлено двох дітей з нашого обласного центру. Зроблені їм операції частково оплатили батьки, а основну частину витрат взяла на себе «Кардіоліта».

Як розповіли на прес-конференції міський голова Віктор Анушкевичус та головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк, домовлено з литовцями, що пацієнтів з діагностованими в Івано-Франківську особливо складними захворюваннями серцево-судинної системи і надалі скеровуватимуть для проведення оперативних втручань до столиці Литви. А в інших випадках хворим надаватимуть кардіологічну допомогу на місці, в ЦМКЛ. Звичайно, її спеціалістам треба буде засвоїти ще чимало теоретичних знань й оволодіти практичними навиками, щоби сповна використовувати неабиякі можливості ангіографа фірми «Тошіба», придбаного за 22 млн грн коштів із Держбюджету і встановленого навесні в лікарні, успішно здійснювати такі оперативні втручання, як стентування судин, зондування серця тощо.

Втім, івано-франківський ангіограф — один із чотирьох апаратів такого суперсучасного рівня в Україні — і до приїзду литовських лікарів не простоював, а на ньому починаючи з травня здійснили 96 малоінвазивних хірургічних втручань. Після ж майстер-класу, який провели гості, тут робитимуть операції і на коронарних артеріях. Адже придбано необхідне для цього доповнення до ангіографа — обладнання на мільйон гривень знову ж таки державних коштів.

Та щоб Івано-Франківськ справді став центром кардіохірургії, потрібно, звісна річ, окрім матеріально-технічної бази, мати і належний потенціал спеціалістів відповідного профілю. Тож посилатимуть прикарпатських кардіологів на стажування і в клініки Києва та Польщі. Міська влада думає також запросити на роботу в ЦМКЛ кількох висококваліфікованих лікарів зі столиці України, Львова та Ужгорода.

На сьогодні в обласному центрі Прикарпаття потребує лікування методами малоінвазивної терапії дві тисячі лише зареєстрованих пацієнтів, хоч насправді їх є, мабуть, значно більше. Вартість ангіографії, стентування та інших малоінвазивних втручань буде вчетверо меншою, ніж у клініках Західної Європи. Звичайно, в ЦМКЛ прийматимуть пацієнтів і з усієї області та й із сусідніх регіонів (бо, скажімо, в Тернополі й Чернівцях ангіографа немає) для діагностування й лікування серцево-судинних патологій, які нині стали «лідером» серед усіх захворювань.

Мер Івано-Франківська також поінформував журналістів, що в недалекому майбутньому ЦМКЛ буде єдиною ургентною міською лікарнею, оскільки саме тут сконцентровано сучасну медичну апаратуру. Всупереч чуткам, жоден із нинішніх міських закладів охорони здоров’я не закриватимуть, лікарів у зв’язку з реформуванням галузі не скорочуватимуть. У самій ЦМКЛ передбачається наступного року знести стару будівлю кухні, а на її місці спорудити новий великий діагностувально-реанімаційно-операційний корпус. Вартість цього об’єкта — 60 млн грн.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА