друкувати


Мозок оптимістів має вбудовані "рожеві окуляри"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-10 11:45:33

Мозок оптимістів, схильних продовжувати сподіватися на краще навіть після очевидних невдач, некоректно враховує "песимістичні" сигнали, що надходять, - тому оптимісти формують свій погляд на світ лише з бажаної для них інформації, повідомляють автори статті, опублікованої в журналі Nature Neuroscіence.

Талі Шарот (Talі Sharot) з Університетського коледжу Лондона (Велика Британія) та її колеги намагалися знайти причину, з якої люди часто демонструють невиправданий оптимізм. З погляду більшості теорій навчання, суб'єкт, що зіштовхується з інформацією, яка не підтверджує його очікування, буде її коректувати в більш реалістичний бік. Однак, наприклад, поширення відомостей про раніше не відомі фактори ризику для деякого захворювання виявляється "неочікувано неефективною" стратегією профілактики - оцінки особистого рівня ризику в людей залишаються оптимістично низькими, пишуть автори статті.

"Наше дослідження показує, що ми ретельно відбираємо інформацію, до якої прислухаємося. Чим більшим оптимістом є людина, тим менший вплив негативної інформації на її оцінки. Цей підхід має ряд переваг для психічного здоров'я, але є й очевидні недоліки. Багато експертів уважають, що фінансовій кризі 2008 року передувала масова переоцінка аналітиками якості їхніх активів, незважаючи на очевидні свідчення зворотного", - відзначила Шарот.

Майже 79% випробуваних були більш схильні переглядати свої оцінки негативної ситуації в кращий для себе бік, ніж у гірший. При цьому, підкреслюють учені, на "оптимістичність" настроя людини не впливала ні фактична поширеність події, ні розмір помилки в оцінці, ні навіть те, як саме було сформульоване питання про ймовірність - "відбудеться" або "не відбудеться".

Джерело: Освітній портал