друкувати


Чоловікам корисно виявляти свої емоції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-08 12:30:15

Психологи впевнені, що всім необхідно час від часу виплакатися. Це стосується навіть чоловіків-спортсменів.

Учені з'ясували: гравці в американський футбол, що дозволяють собі поплакати після програного матчу, мають більш високу самооцінку в порівнянні з товаришами по команді, що "зберегли обличчя". Також гравці, що дозволяють собі фізичні прояви емоцій стосовно членів команди, більш щасливі.

Ці висновки експерти одержали в ході аналізу поведінки 150 спортсменів, метою якого було з'ясувати, як гендерний стереотип про сльози впливає на гравців в американський футбол, і як їхні переконання відносно поведінки на полі впливають на інші аспекти життя.

Спортсменам запропонували прочитати сценарій про гравця Джека, що після гри плаче. Причому, давалися два варіанти розвитку сюжету. В одному він плаче після програшу, а в іншому - вигравши гру. Дослідники просили учасників експерименту висловитися із приводу обох варіантів. У підсумку спортсмени вважали, що пролити сльози після програшу - цілком нормально. Однак справжні ридання, на їхню думку, не були адекватною поведінкою, хоча це й свідчило про високу самооцінку людини.

Також був проведений ще один експеримент. 153 гравця відповідали на питання, покликані показати, чи відчувають спортсмени тиск із боку суспільства, що змушує їх проявляти силу й змагальність під час невеликого прояву емоцій у присутності інших чоловіків.

Джоель Вонг із Університету Індіани-Блумінгтон (США) разом з колегами також поцікавився в учасників експерименту щодо загальної задоволеності життям і тим, як вони на полі проявляли свої емоції. З'ясувалося, гравці зазнавали тиску й були змушені відповідати гендерним моделям поведінки відносно прояву емоцій. При цьому гравці, що не дозволяли собі проявляти емоції, були нещасливі.

Джерело: Освітній портал