друкувати


«Шлях до першообразу» — колективна виставка сакрального мистецтва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-07 03:45:20

«Шлях до першообразу» — це назва незвичайної колективної виставки сакрального мистецтва. Її презентує об'єднання іконописців імені святителя Кипріана — Київського митрополита, який 7 століть тому зробив величезний внесок у розвиток мистецтва.

У творчому колективі — 12 митців, роботи яких презентовані у експозиції. Це перш за все широкоформатні фотографії інтер'єрів розписаних ними церков Західної України. А ще — станкові ікони. Спроба відкрити завісу таємничості і продемонструвати саму роботу художників-монументалістів знайшла вихід у експозиції ескізів та проектів.

Сприйняття людиною 21-го століття церковного живопису, каже художник, радикально відрізняється від середньовічного. Хоча саме зображення практично не змінюється. Адже сучасні іконописці орієнтуються на кращі зразки сакрального живопису 14-15 століть, притримуючись класичного візантійського стилю.

Щоправда, дедалі частіше митці послуговуються новітніми матеріалами. Якщо раніше ікону писали на дереві природними барвниками, то тепер навіть мегасучасний акрил може стати у нагоді. Головне, переконаний Іван Тачинський, — не втратити ідею сакрального твору. Доречі, для його написання митець повинен отримати благословення архиєрея або єпископа. Малювати ікони та розписувати церкви важливо зі щирим серцем. Необхідно враховувати також усі особливості регіону, в якому розташований храм.

На виставці "Шлях до першообразу" презентували фото розписів 5-ти церков. Золочівська та ще кілька сільських на Львівщині, Ходачківська на Тернопільщині, а також церква у місті Яремча. У останній, розповідає митець, саме завершили купольну частину розпису.

Джерело: Радіо «Західний полюс»