друкувати


Класи інклюзивної освіти — поки не на часі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-06 04:10:18

«Виклик освіті» — саме так характеризують місцеві освітяни впровадження спільного навчання дітей з особливими потребами у загальноосвітніх школах. Вчителі та психологи переконані — класи інклюзивної освіти — поки не на часі.

Діти, які мають фізичні чи психологічні вади можуть навчатися поряд із звичайними школярами. Усе залежить від їх стану та медичних показань. Утім наразі суспільство до цього кроку не готове. Така соціалізація, та подекуди жорстокість інших учнів, може ще раз поламати долю дитини.

Загальноосвітнім школам втілювати проект спільного навчання надто рано і з технічної сторони. Заклади освіти необхідно обладнати пандусами та ліфтами. А для дітей з вадами слуху та зору знадобиться ще й світлова і звукова сигналізація. Окрім того надзвичайно важливий, підкреслюють освітяни, методичний аспект. Для того, аби впровадити інклюзивну освіту, потрібен додатковий персонал.

Нині в Івано-Франківських школах поряд із звичайними учнями уже навчається 4 сотні дітей з особливими потребами. Однак повністю пристосований для такої освіти заклад в обласному центрі є лише один. Це — навчально-реабілітаційний центр.

Джерело: Радіо «Західний полюс»