друкувати


М.Вишиванюк: Хтось дезінформував "чорнобильців" та "афганців"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-04 03:10:45

У Ворохті голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк дав експрес-інтерв’ю для представників ЗМІ краю. Почав з того, що завершення будівництва триповерхівки для сімей працівників санаторію «Смерічка», — це продовження роботи над оновленням цього дуже важливого для області закладу, аби ще вищою була ефективність лікування й оздоровлення дітей і дорослих у ньому, та й належні умови для праці і житлові мали й самі медики.

— Бо ж мені розповідали, що немало батьків, котрі в цей санаторій кісткового профілю привозять своїх хворих синочків і донечок, плачуть двічі: першого разу — коли заносять на носилках свою дитину в санаторний корпус, а другого разу — коли їхня дитина виходить звідти самостійно, своїми ніжками...

Загалом влада краю, яка оголосила 2011-й роком медицини на Прикарпатті, вважає своєю першочерговою метою придбати для лікувальних закладів новітню діагностичну апаратуру. Адже правильно поставлений пацієнтові діагноз на 80% визначає успіх його лікування. Також чільник обласної виконавчої влади має намір перевірити, як виконується його розпорядження про те, щоб у загальноосвітніх школах функціонували належно оснащені й забезпечені медикаментами першої необхідності медкабінети.

М.Вишиванюк торкнувся й інших актуальних для життя краю питань. Зокрема протестні акції «чорнобильців» та воїнів-«афганців» він вважає такими, що «замішані» на політиці, на намаганні «декого» дискредитувати дії уряду. З другого боку, ті акції відбуваються через те, що людям не роз’яснили як слід справжніх намірів уряду, що хоче впорядкувати надання пільг громадянам згаданих категорій:

— Ідеться не про зменшення соціальних виплат «чорнобильцям» та «афганцям», а, навпаки, про те, що їм з початку наступного року ще й підвищать на 20—25% ці виплати, окремим категоріям — на 30%. В той же час буде наведено лад із наданням пільг тим, хто отримує їх незаслужено, без належних для цього підстав. Скажімо, є випадки, коли посвідчення ліквідаторів аварії на ЧАЕС, котра, як відомо, сталася 1986 року, мають особи, народжені 1980-го. Або ж такий приклад. Під час перебування контингенту українських військовослужбовців у Косово якийсь посадовець на день навідався туди, відмітив відрядження і, на тій підставі в Україні «пробив» собі посвідчення учасника бойових дій. Ще один приклад. Прокурори міст, яких не назвеш людьми малозабезпеченими, отримують 50-відсоткову знижку на оплату комунальних послуг, телефону. От за рахунок таких популістських рішень, що приймалися в нашій державі у різний час, кількість пільговиків в Україні сягнула 13 млн. 200 тис. осіб. А найбільш соціально незахищені категорії громадян, котрим пільги справді необхідні, страждають від того, що користуються ними натомість люди з психологією «як би урвати якнайбільше від держави».

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА