друкувати


Кращі військовослужбовці строкової служби вирушили додому першими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-04 03:45:27

4 жовтня у підрозділах Збройних Сил України розпочалося звільнення військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки служби.

Зокрема у Львові, з лав 80 окремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, у цивільне життя із почестями проводили близько 200 військовослужбовців.

Вранці, на плацу військової частини за традицією відбулася урочиста церемонія прощання солдатів із Бойовим прапором полку. Старанно карбуючи крок, десантники вишикувавшись у три шеренги, щоб востаннє схилити голови перед бойовою святинею. А згодом, командир 80 оаемп полковник Віктор Копачинський звернувся до своїх вже колишніх підлеглих із напутнім словом.

– Усі, хто стоїть зараз на полковому плацу – кращі. Це надійні та мужні люди з якими, як кажуть, можна іти у розвідку. За рік служби вони стали не лише загартованими воїнами, але й сформувались, як особистість, навчилися бути справжніми чоловіками: відповідальними, цілеспрямованими, розважливими. Звичайно шкода, що з нашого полку йдуть добре підготовлені фахівці. Адже не кожен солдат може похвалитися, що за час служби брав участь у двох масштабних військових навчаннях таких як «Репід Трайдент-2011» та «Адекватне реагування-2011». Кожен із них гідно виконав поставлені перед ним завдання. Сподіваюсь, що й у цивільному житті вони не забуватимуть десантного гарту та сповідатимуть принципи військової гідності, честі та бойового братерства.

Наприкінці церемонії солдати аеромобільного полку віддали данину ще одній десантній традиції: поклали квіти до пам’ятного знаку «Десантнику №1» – генералу армії Василю Маргелову. За деякий час, після останнього інструктажу та отримання коштів, усі бійці, хто сьогодні був урочисто звільнений у запас, відправились додому.

Вже після офіційних заходів, готуючись перетнути ворота контрольно-перепускногог пункту військової частини, екс-десантники поділилися власними думками та враженнями про останній день служби у війську та планами на майбутнє.

Уродженець Рівненщини рядовий Павло Боценюк пішов до війська із третього курсу Тернопільського національного педагогічного університету ім.Володимира Гнатюка. Для того щоб відслужити у війську, майбутній вчитель історії навіть взяв академічну відпустку.

– Останній день у війську для мене особисто – зворушливий та навіть трохи сумний. Адже тут я отримав те, чого ніколи б не здобув у цивільному житті. Це й фізичний гарт, й бойові навички. А ще знайшов справжніх друзів, які завжди підтримають у важкій ситуації та розділять радісні моменти життя. Спочатку, звичайно, це була хлоп’яча романтика, але згодом прийшло розуміння, що ми усі робимо потрібну чоловічу роботу. Зараз, після повернення додому, я збираюсь поновитись в університеті та продовжити навчання.

Дехто із тих, хто покинув у цей день розташування десантного полку не збираються надовго прощатись із погонами та військовими одностроями. До прикладу, рядовий Роман Трунов після повернення на рідну Сумщину планує вступити на службу за контрактом до Державної прикордонної служби України, а мешканець Буковини Ігор Слюсар, колишній командир відділення у одному з підрозділів 80 оаемп, прагне одягти міліцейського мундира.

Але у запас бійців сьогодні проводжали не лише у Львові. Відтак, у 128-й окремій механізованій бригаді 13-го армійського корпусу, дислокованої на Закарпатті, право звільнитися у запас першими отримали майже 50 сержантів та солдатів.

На згадку, командир з’єднання полковник Олег Христенко вручив військовослужбовцям листи-подяки за сумлінне виконання службових обов’язків упродовж служби на адресу батьків.

– Під час осінньої призовної кампанії з 128-ї окремої механізованої бригади буде звільнено в запас близько 400 військовослужбовців, – повідомив командир 128 омбр.

У Рівненському гарнізоні під керівництвом командирів військових частин також відбулися урочисті проводи у запас 11 військовослужбовців-строковиків. Вітаючи кращих сержантів і солдатів командир окремого лінійно-вузлового полку зв’язку полковник Сергій Патапов за сумлінне виконання службових обов’язків вручив чотирьом молодшим командирам чергові військові звання «сержант», вісімнадцять військовослужбовців також було відзначено почесними грамотами та подяками.

Загалом у військових частинах 13-го армійського корпусу упродовж жовтня-листопада 2011 року планується звільнити у запас майже 1800 військовослужбовців.

Проте, нестачі особового складу у підрозділах майже не помітять. Вже 6 жовтня до військових частин розпочнуть прибувати новобранці, призвані до лав Збройних Сил України у рамках призовної кампанії «Осінь-2011». Лише до військових частин 13-го армійського корпусу, які розташовані у Львівській, Волинській, Рівненській, Тернопільській областях на Івано-Франківщині та Буковині мають бути прийняти на строкову військову службу понад 1000 громадян України. Також до кінця жовтня близько 800 солдатів та сержантів прибудуть у військові частини армійського корпусу з навчальних центрів Сухопутних військ ЗС України після закінчення курсів підготовки відповідно до військової спеціальності.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)