друкувати


В.Трофименко: Шукаємо справжнього гуцула по театрах Івано-Франківської області

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-04 02:45:36

— Герої мого фільму не помирають на зло один одному. Це два брати, які все життя живуть високо в горах. У юності у них була одна жінка, мають одного сина, не знають, хто із них його батько, — розповідає київська режисер Вікторія Трофименко. Узимку планує розпочати зйомки своєї дебютної стрічки "Брати", повідомляє Gazeta.ua

— Це екранізація роману шведського письменника Торґні Ліндґрена "Джмелиний мед". Книжку переклали 30 мовами, на батьківщині за нею створили оперу. Мені ж до рук потрапила випадково — подруга хотіла викинути, коли робила ремонт.

Трофименко перенесла дію фільму зі скандинавських гір у Карпати.

— Знімати почнемо в лютому, поблизу Верховини на Івано-Франківщині. У головній ролі бачу російського музиканта й актора Петра Мамонова. Уже говорили з ним. Сказав, що сценарій сподобався, але зніматися не хоче. Зараз шукаємо справжнього гуцула по театрах Івано-Франківської області. Якщо не знайдемо потрібного харизматичного типажу, готова на коліна стати перед Мамоновим, аби вмовити.

Попередній бюджет фільму — 1,33 млн євро. Кошти  має надати держава.

— Уже є продюсери зі Швеції й Німеччини. Але хочу, щоб фільм залишався повністю українським. Добре, що держава дасть гроші. Так би мусила дотримуватися умов іноземних партнерів.

У вересні Держкіно провело конкурс cеред 113 проектів. 150 млн грн отримають сім документальних, 14 ігрових, п'ять анімаційних картин та 11 режисерських дебютів. Серед переможців стрічка "Той же шлях" дебютантки Дар'ї Онищенко. Також нові фільми Кіри Муратової "Однокурсники. Кінопроби", "Діамантовий хрест" Сергія Маслобойщикова та "Креденс" Валентина Васяновича.

— Давно хотів зробити стрічку про те, як ментально відрізняються люди в різних регіонах, — говорить режисер Валентин Васянович. — Завжди дивувала величезна різниця між гарним фасадом галицької родини і "тарганами" в їхніх стосунках.

Головний герой — обдарований віолончеліст, також керує хором у музичній школі. Від пропозиції працювати у Відні відмовляється та продає віолончель. З виторгу дає хабара судді, щоб забрати з притулку й усиновити свого учня-сироту. Через це свариться з родиною.

Бюджет майбутньої картини — 900 тис. євро. Держава виділить половину. Решту режисер планує шукати в Польщі.

Автор: Іван СТОЛЯРЧУК