друкувати


Сидіти прямо небезпечно для здоров'я

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-30 11:45:12

Як виявилося, колишні вимоги до постави були невірні.

Дослідження вчених під кураторством радіолога Масима Аміра Башира показали, що тривале сидіння із прямою спиною (коли кут між стегнами й корпусом становить 90 градусів) може призвести до виникнення болю у хребті.

Свій висновок фахівці зробили на основі спостережень за 22 добровольцями, що не мали раніше проблем зі спиною. "Піддослідних" просили проводити певну кількість часу сидячи, розташовуючись на кріслі то із прямою спиною, то нахилившись уперед, убік чи назад.

За результатами дослідження найбільш небезпечним було визнане положення корпусу із нахилом уперед. А ось якщо вальяжно розкинутися напівлежачи, навантаження на організм буде значно меншим.

"Ми виявили, що положення напівлежачи, з відхиленням корпусу назад на 135 градусів накладає найменший стрес на хребет, тому що така поза найбільш близька до повністю розслабленого стану, коли ви просто лежите", - повідомив доктор Башир. Саме таке положення оптимально захищає нас від болів у хребті.

Найпоширеніші захворювання, які можна зустріти при сидячому способі життя, це: у чоловіків простатит, у жінок запалення придатків, остеохондроз поперекового відділу, шийний остеохондроз, грижі, зниження зору.

Джерело: Освітній портал