друкувати


Прикарпаття завершує видачу документів на паї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-30 11:30:09

У Івано-Франківській області оформлено 190 тис. власників земельних часток (паїв) державні акти на право власності на земельну ділянку, що становить 93,4 % від їх загальної кількості.

Залишок правовстановлюючих документів не видається з наступних причин:

- не переоформлено право на спадщину;
- власники паїв перебувають за межами території України;
- громадяни змінили місце проживання в Україні, а їх нові контактні дані не відомі;
- питання щодо розпаювання вирішується в судовому порядку.

Слід відмітити також високу пасивність громадян в питанні отримання державних актів на руки з причин не бажання втратити певні соціальні пільги, а також відсутність коштів у сільського населення (які є переважно людьми похилого віку) для проведення реєстрації державних актів.

Тому звертаємо увагу мешканців області, що дане питання передбачається врегулювати законопроектом «Про ринок земель» наступним чином.

У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, не оформлення спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою сільської чи селищної ради, а щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих за межами населених пунктів, — за заявою районного відділу земельних ресурсів. Тобто земля повернеться у власність громади.

Просимо людей бути активними, адже як говорить відомий вислів: «Хто не піклується про свою власність, той врешті-решт її втрачає».

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області