друкувати


М.Вишиванюк: Саме з Польщею і Україна, і Прикарпаття мають особливо добрі, приятельські стосунки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-28 12:30:27

На Прикарпатті перебуває офіційна делегація Любуського воєводства Республіки Польща.

Візит розпочався із зустрічі гостей краю з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайлом Вишиванюком.

«Саме з Польщею і Україна, і Прикарпаття мають особливо добрі, приятельські стосунки. І маємо спільні проекти у різних сферах діяльності, - зазначив Михайло Вишиванюк. - Це і відновлення пам'ятних місць для сусіднього народу (приклад - встановлення пам'ятника загиблим у роки війни полякам у Рибному чи знаку у Тлумацькому районі на честь перемоги поляків над литовцями), і будівництво молодіжного центру зустрічей в Микуличині та обсерваторії на горі Піп Іван - спільно університетами двох країн, і співпраця між медичними закладами, і обмін студентами та учнями шкіл, і спільні бізнесові підприємства».

За словами голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, важливо таку співпрацю розвивати і надалі.

«Нам надзвичайно потрібен ваш досвід, як країни Європейського Союзу, - наголосив голова ОДА. - Торік Президент України Віктор Янукович підписав Закон про зовнішній європейський курс України, що перебуває в стадії практичної реалізації».

Для досягнення конкретного результату у цьому плані, вважає Михайло Вишиванюк, нашій державі потрібно відчувати підтримку країн, народів і людей, які усвідомлюють, що «залучення України до європейської сім´ї дозволить Європі стати більш цілісною та виступати в ролі глобального світового гравця».

У цьому аспекті співпраця і координація зусиль між Україною й Польщею, на переконання Михайла Вишиванюка, дозволить, з одного боку підсилити позиції і Польщі в Євросоюзі, з другого - сприятиме Україні успішніше інтегруватися до європейської спільноти.

Сьогодні поляки поклали квіти до пам'ятника розстріляним фашистами, 70 років тому, представникам польської інтелігенції. Гості з Польщі зустрілися з професорсько-викладацьким складом Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, ознайомилися з виробництвом «Тикаферлюкс» у Тисмениці, побувають на ГК «Буковель», відвідають музеї Коломиї.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА