друкувати


Івано-Франківщина взяла курс на енергозбереження, вивчаючи досвід Румунії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-28 10:30:59

Наприкінці минулого тижня за підтримки обласної державної адміністрації завершилася кількаденна навчальна поїздка в Марамурешський повіт Румунії з обміну досвідом та кращими практиками екологічного менеджменту та енергозбереження в межах проекту "Зберігаючи енергію - зберігаємо майбутнє", який в реалізовує Івано-Франківське Агентство з розвитку приватної ініціативи та Асоціація "Еколоджік" з Марамурешського повіту Румунії за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

Прикарпатська делегація - а це представники громадських організацій, влади, бізнесу, студентства та журналісти – мали нагоду ознайомитися з румунським досвідом впровадження альтернативної енергетики: теплових насосів, сонячних батарей; з роботою державних та приватних (з італійським капіталом) міні-гідроелектростанцій, виготовленням та використання брикетів для опалення тощо. Серед членів прикарпатської делегації був завідувач сектора екології, природокористування і мінерально-сировинних ресурсів головного управління економіки Віктор Клід, на переконання якого досвід євросоюзівської Румунії з енергозбереження «дуже цікавий і потрібний Україні та Івано-Франківщині зокрема, адже за дорученням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка наша область взяла курс на енергозбереження - не лише вивчення, а й впровадження новітніх енерготехнологій».

Особливістю цього проекту, як зазначив його менеджер Олександр Іванов, є те, що він молодіжний. Уже відбулися конкурс студентських творів-есе на тему енергозбереження, студентські дебати "Бізнес та енергозбереження" в Україні і в Румунії, готується тематичний навчальний посібник для студентів. Попереду - ярмарок ідей, що відбудеться у жовтні, та фінал українсько-румунських студентських дебатів, виставка інновацій у сфері енергозбереження. Буде презентовано результати даного проекту, обговорено перспективи подальшої співпраці між бізнес-сектором та студентською молоддю Івано-Франківщини та Румунії. Також буде виготовлено відеофільм та брошуру з цікавими студентськими ідеями щодо ефективного впровадження найсучасніших технологій з енергозбереження. Завершиться проект "Зберігаючи енергію - зберігаємо майбутнє" у грудні, а стартував він 10 грудня 2010 року.

Довідково: Студентський дебатний турнір «Бізнес та енергозбереження» відбувся 17-18 травня у Інноваційно-виставкому комплексі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу; 11-12 червня такий дебатний турнір відбувся у повіті Марамуреш (Румунія).

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА