друкувати


Згадувати події минулих днів шкідливо для здоров'я

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-27 05:45:52

Згадувати події минулих днів шкідливо для здоров'я, показав аналіз дослідників з Університету Гранади (Іспанія). Цим висновком вони поділилися на сторінках журналу Unіversіtas Psychologіca.

На думку фахівців, ставлення людини до минулого, її нинішній досвід і очікування відносно подій майбутнього прямо впливають на здоров'я та якість життя. Тому, коли люди негативно бачать минуле, у них звичайно негативне або фаталістичне ставлення й до сьогодення, констатує співавтор дослідження Крістіан Оянадель. Це провокує проблеми в сфері взаємин і зниження показників якості життя.

Висновки були зроблені на основі спостережень за 50 добровольцями (25 чоловіків і 25 жінок у віці 20-70 років). Їм пропонували заповнити анкети й пройти тести на часову орієнтацію. Тести містили п'ять моментів, що описують ставлення людини до минулого, сьогодення та майбутнього.

Так, люди з негативним ставленням відчували більше страждань, коли в повсякденному житті було потрібно докласти фізичну силу. Плюс, у них відзначалися певні фізичні обмеження для виконання роботи. Вони більше боліли й скаржилися на болі, частіше страждали від депресії, тривожності та змін у поведінці. У цілому ж найбільше на ці показники впливало ставлення до минулого.

Джерело: Освітній портал