друкувати


Нацбанк розбудив в Україні валютний "чорний ринок"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-27 04:10:53

Після введення постанови Нацбанку про паспортизацію обміну валюти, в Києві вже з'явилися пропозиції з продажу доларів без документів по курсу 8,15 грн.

Про це виданню NBnews повідомив керівник компанії, яка володіє мережею магазинів товарів народного споживання імпортного виробництва.

"За нашими даними, в Києві вже є пропозиції з продажу американських доларів без пред'явлення документів по курсу 8,15", - сказало джерело.

Як відомо, з 23 вересня набула чинності постанова правління Національного банку України, що зобов'язує банки здійснювати купівлю-продаж валюти тільки за умови пред'явлення документу, що засвідчує особу.

Як відмітили в Нацбанку, це зроблено відповідно до умов Меморандуму МВФ для вдосконалення порядку проведення готівкових валютно-обмінних операцій, проведення дієвого контролю за значними по об'ємах валютно-обмінними операціями, а також для лібералізації готівкових валютно-обмінних операцій через банкомати.

У той же час, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко попросив главу НБУ Сергія Арбузова відмінити постанову про паспортизацію обміну валют. Він відмітив, що це не сприятиме боротьбі з відмиванням грошей, оскільки "відмивання грошей - це переведення безготівкових грошей в готівку".

"Тут немає ніякої легалізації, була готівка і залишилася готівка", - сказав він. Сугоняко також підкреслив, що паспортизація обміну валют сприятиме появі "тіньових міняйлів".

Джерело: ТСН