друкувати


В Івано-Франківську власники легковиків вкрали зупинку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-27 03:30:48

Коли на минулому тижні секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків та лідер домінуючої в раді фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв вирішили робити свою прес-конференцію у тролейбусі, вони анонсували, що захід відбуватиметься (дослівно) «на місці тролейбусної зупинки по вулиці Мельника».

Втім, прибувши на вказане місце, журналісти прес-конфенції там не знайшли, а натомість зустріли депутата міськради від фракції ВО «Свобода» Ольгу Гоянюк (вона разом зі своїм колегою по партії та депутатському корпусу Віталієм Голутяком займається роботою із ЗМІ), яка роздавала «майстрам пера» прес-релізи і, наче у якомусь квесті, скерувала їх на нове місце – вверх по вулиці Мельника, приблизно у 50 метрах від місця зупинки, де у припаркованому тролейбусі і відбувалося спілкування депутатів з медіа.

Причин, з яких захід відбувався не на запланованому місці, було щонайменш дві. Перша з них: припаркований у кишені зупинки тролейбус заважав би руху іншого автотранспорту, посадці і висадці пасажирів, і тому дуже добре, що, дбаючи про комфорт пасажирів, депутати вирішили відігнати свій «медіа-тролейбус» трошки подалі. І все ж схоже на те, що ця причина не була визначальною.

Справа в тому, що тролейбус і не міг бути припаркований у кишені зупинки, тому що для цього там попросту немає місця. І питання не в тому, що на зупинці немає кишені. Ні. Можна висловлювати претензії до відсутності лавочок чи накриття для пасажирів, проте будь-які претензії до дорожнього обладнання та відповідних дорожніх знаків будуть безпідставними. Кишеня є, і є зупинка. Принаймні про це свідчить відповідний дорожній знак. От тільки зупинятись тролейбусу для посадки і висадки пасажирів ніде. Бо вся кишеня зайнята припаркованими легковиками, які перетворили зупинку тролейбусів на безкоштовну стихійну автостоянку. Через це зупинятись міському електроавтотранспорту тут доводиться прямо на проїжджій частині, тим самим блокуючи і без того напружений рух автотранспорту по вулиці Мельника. А пасажирам, які бажають скористатись послугами єдиного у Івано-Франківську виду комунального громадського автотранспорту, доводиться або ж виявляти чудеса ескейпізму, продираючись між щільно стоячими автівками, або ж наражати на небезпеку своє життя і здоров’я, очікуючи на тролейбус прямо на дорозі.

До речі, відповідно чинних в Україні Правил дорожнього руху, зупинку, а тим більше стоянка автотранспорту ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів заборонено (абзац «е» п.15.9. Правил), а відтак власники транспортних засобів, які «захопили» багатостраждальну зупинку, є прямими порушниками чинного законодавства.

Тим не менш, не зважаючи на той факт, що вказана ситуація не є разовою, а існує чи не щодня, ні ДАІ, ні міська влада уперто не бажають помічати її. Не згадали чомусь про неї і Р.Марцінків з Р.Онуфріївим, не зважаючи на той факт, що стихійна автостоянка завадила їм самим провести свою прес-кеонференцію на обіцяній зупинці, а одним з основних питань самої прес-конференції було питання розвитку власне комунального міського автотранспорту. То чи правильно буде починати розвивати комунальний транспорт зі сліпого непомічання його проблем, які лежать, як то кажуть, буквально під носом?

Автор: Сергій БІЛИЙ