друкувати


Кожен українець отримає 5 нових "паспортів" по 300 гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-26 12:45:32

Народний депутат від НУ-НС Анатолій Гриценко вважає, що закон про біометричні паспорти лише ускладнить життя українців.

"Крім одного базового документа, де була б вся інформація про людину, ввели 5 різних документів. І кожен з них буде коштувати, знаючи нашу практику, мінімум 300 грн. Навіть посвідчення інваліда, а де інвалід гроші візьме? А якщо сім'я велика – це кілька тисяч гривень. Звідки брати гроші при нашому безробітті й низьких зарплатах?", - заявив Гриценко.

Він порадив почитати висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради, яке негативно характеризує цей закон.

"Замість того, щоб користуватися досвідом європейських країн, Молдови, Білорусі і ввести один документ, в нас люди повинні будуть мати по 3, 4, а то й 5 документів", - коментує нардеп.

На думку юристів, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення паспортів, закон таким чином закріплює існуючу монополію у цій сфері, "тобто є потенційно корупційним".

До того ж, застосування передбаченої законом технології виготовлення документів призведе до здорожчання, що збільшить витрати державного бюджету, а відповідно й кожного громадянина, - наголошується в повідомленні Мінюсту.

Також зазначається, що положення про перелік інформації, яка включатиметься до Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб, сформульовані надто узагальнено, нечітко та допускають різні тлумачення. Тому порушують статтю 32 Конституції України, яка звужує можливості держави втручатися в особисте сімейне життя громадян, упевнені у Мінюсті.

У той же час колега Гриценка по фракції у ВР Геннадій Москаль вимагає притягти до кримінальної відповідальності депутатів, які голосували за корупційний закон "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України".

"Суть документа прямо суперечить його назві і містить ознаки корупційної складової. План дій передбачає введення захищених документів з електронним носієм інформації тільки на проїзні документи - як дипломатичний чи службовий паспорт, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ біженця тощо, однак у законі йдеться і про 13 видів інших документів, які засвідчують спеціальний статус особи", - заявив Москаль.

За його словами, якщо закон буде введений у дію, то, згідно з його нормами, громадяни України змушені будуть одержувати в тому числі й нові соціальні посвідчення, посвідчення застрахованої особи, пенсійні посвідчення, посвідчення особи з інвалідністю та водійські посвідчення.

"Зрозуміло, що ці нові документи з електронними чіпами не видаватимуться їм безкоштовно, за них громадянам - в тому числі пенсіонерам та соціально незахищеним - треба буде платити - і не державі, а приватним монопольним структурам, які, очевидно, і пролобіювали цей закон", - зауважив Москаль.

Він звернувся до президента з проханням накласти на документ вето.

"Враховуючи все те, що я виклав, а також те, що за закон не голосував навіть син глави держави Віктор Янукович, сподіваюся, що президент поверне закон у Раду", - резюмував політик.

В самому законопроекті, зокрема, прописано, що паспорт з відбитками пальців будуть давати з народження, але всього на 10 років, а пільговикам і пенсіонерам теж видадуть картки з чіпом, пише "Сегодня".

Всі документи, що засвідчують особу та її спецстатус, з 1 січня 2012 року будуть біометричними: крім стандартних ПІБ та інших даних, вони будуть мати чіп з біометрики (наприклад, відбитки пальців, скан райдужної оболонки ока, відстань між зіницями).

Основні документи, що засвідчують особу: паспортна картка; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка; соціальне посвідчення; пенсійне посвідчення; посвідчення водія та ін.

З 1 січня 2012 року припиняється видача свідоцтв про народження та паспортів громадянина України: новонародженим відразу оформлять пластикову паспортну ID-картку. У ній, крім звичайних даних (фото, дата, місце народження, який орган і коли видав документ і т.д.), з'явиться чіп з біометричними даними.

Паспортна картка оформляється всім особам, починаючи з народження і незалежно від віку, на 10 років. Потім документ переоформляють.

Закордонні паспорти теж будуть біометричними. Вони збережуть вид паперової книжечки, а в останню сторінку буде вшитий чіп з біометричними даними.

Для тих, хто через свої релігійні переконання відмовиться здавати біометрики, уряд розробить спеціальну схему видачі документів.

Нагадаємо, 23 вересня рада ухвалила закон про ведення біометричних паспортів. Впровадження біометричних паспортів є зобов'язанням України, прийняте в рамках плану дій щодо введення безвізового режиму з ЄС. На початку вересня у Ради відбулися акції протесту віруючих, які виступили проти введення біометричних документів.

Джерело: ТСН