друкувати


Цього року не буде різкого підвищення цін на овочі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-26 11:45:37

Цього року не буде різкого підвищення цін на овочі, як минулого року, вважає генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

Експерт розповів, що ціни для виробників на овочі і картоплю обвалюються, але споживачів вони влаштовують. За його словами, виробники продають свою картоплю за 70 копійок або гривню, а на ринку вона коштує все одно 2,5 гривні.

"Тому ми маємо ситуацію, коли ціни реалізації для виробників дуже впали по більшості видів овочів і картоплі. Вони на межі рентабельності, а в деяких підприємствах навіть нижче рентабельності. Тобто, ми, на жаль, повернулися до такої ситуації, коли на окремих полях просто не вигідно збирати продукцію, оскільки доходи від реалізації не окупають витрати на збір", - підкреслив гендиректор УКАБ.

Для споживачів, запевнив він, ситуація краща, ніж минулого року, тому що вони отримали нижчі ціни по різних видах продукції.

"Очевидно, що цього року сезонна динаміка не буде такою різкою. Ясно, що ціни підвищуватимуться на картоплю і овочі, коли почнеться закладка продукції в льохи. Навіть тенденція підвищення ціни буде швидше просто сезонною, а не такою різкою, як вона була минулого року. Тобто, ми отримаємо підвищення цін не на сотні відсотків, як минулого року, а на десятки відсотків по основних видах плодоовочевої продукції", - відмітив експерт.

Нагадаємо, минулого тижня вартість плодоовочевого кошика українського споживача знизилася ще на 3,6% після обвалу відразу на 22,4% тижнем раніше. Таким чином, вартість овочів та фруктів наблизилась до рекордно низького значення за останні роки.

Джерело: ТСН