друкувати


Верховна Рада заборонила надання споживчих валютних кредитів на території України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-23 04:20:44

Верховна Рада заборонила надання споживчих валютних кредитів на території України.

Депутати врахували всі поправки президента Віктора Януковича і подолавши його вето повторно прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг".

Закон передбачає, зокрема, удосконалення процедури банкрутства шляхом усунення недоліків і невизначеностей з метою посилення гарантій захисту законних прав та інтересів кредиторів у процедурі поновлення платоспроможності боржника.

Документ також передбачає усунення існуючої колізії між нормами закону про заставу, який передбачає стягнення заставного майна на основі виконавчого напису нотаріуса.

І закону про забезпечення вимог кредиторів, норми якого не вказують на виконавчий напис нотаріуса як підставу для звернення про стягнення рухомого майна боржника.

Крім того, положення документа передбачають, що особі, яка виселяється за необслуговування кредиту на житло, надається постійне житлове приміщення, зазначене в рішенні суду.

Також передбачається, що позичальник не зобов'язаний сплачувати кредитору додаткові комісії й збори, які не були зазначені в договорі.

А також що кредитор не має права відмовити позичальникові в прийнятті платежу при достроковому погашенні кредиту й не може встановлювати будь-яку плату за це.

Дія цього закону буде поширюватися лише на нові договори, які було укладено після набрання законом чинності.

Джерело: ТСН