друкувати


Жайворонки успішні в кар'єрі, а сови - розумніші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-23 12:45:01

Учені Університету Рохемптона (Велика Британія, Roehampton Unіversіty) знайшли наукове підтвердження народної мудрості, яка говорить, що бог любить ранніх пташок. Дослідники з'ясували, що люди, які прокидаються до 7 ранку, більш успішні в плані кар'єри, менш піддані депресіям і більш успішно протистоять стресовим ситуаціям.

Дослідження ґрунтується на анкетуванні більше 1100 повнолітніх, яким задавали питання про їхнє самопочуття, тривоги, харчування, а також режим сну. Жайворонки у порівнянні із совами мають більш міцне здоров'я, почувають себе більш щасливими й набагато рідше мають проблеми із зайвою вагою, запевняє доктор Хьюбер.

Учені припускають, що гарне самопочуття жайворонків пояснюється більшою кількістю вільного часу з ранку, який вони можуть витратити на себе. Жайворонки виявилися більш пристосованими до сучасного ритму життя, ніж сови. Якщо ж вставати раніше, незважаючи на велике бажання, однаково не вдається, можна спробувати лягати спати до півночі, а також заводити будильник на 15 хвилин раніше потрібного часу, щоб витратити їх на зарядку.

Проте, совою бути не так вже й погано. Ще одне дослідження, здійснене Лондонською школою економіки, демонструє, що раннє або пізніше пробудження відбивається на коефіцієнті інтелекту людини. Люди з більше високим ІQ воліють бути активними вночі, у той час як в оптимістичних жайворонків коефіцієнт інтелекту трохи нижче.

Джерело: Освітній портал